Jag som går i väntans tider funderar en del på om jag har förberett allt till vårt nytillskott och om jag har allt i BB- väskan som behövs. För vad är det egentligen som bebisen behöver på sjukhuset och under den första tiden hemma? Det här är naturligtvis individuellt men jag skulle spontant säga i avfallsfri och minimalistisk anda- inte så mycket! Jag vet inte hur många listor jag läst om detta och de är låååånga och ofta krävs det att du ska köpa mycket saker, både till dig själv och till bebisen. Nu när vi väntar nummer tre känner jag mig väldigt trygg med vad jag tycker är viktigt, vad jag vill ha med mig till sjukhus, se till att ha hemma och vad jag anser man kan rationalisera bort. Här är min lista!

 • Babyskydd: Ett måste att ha från början om du ska åka bil hem från BB. Vi har ett begagnat sen tidigare som vi kommer använda. Dessa ska inte bli för gamla så håll koll på ålder om du köper begagnat. Jag tror NTF rekommenderar max 5 år.
 • Babysitter: En toppenbra sak att ha för att inte behöva bära på sin lilla älskling hela tiden. Köp begagnad.
 • Bärsele/bärsjal: Du har möjlighet att ha händerna fria och samtidigt ha din bebis nära dig. Återigen, välj begagnat.
 • Kläder: En huvudregel gäller här, köp inte på dig för mycket, välj bort plasttryck och välj begagnat! Köper du nytt, försök hitta GOTS- märkta kläder då den märkningen innefattar hela klädprocessen från odling till tillverkning. Du vet inte hur stor/ liten din bebis är och bebisen växer snabbt vilket innebär att det är lätt hänt att många klädesplagg ligger oanvända. Min yngsta vägde 4,8kg när han föddes. Storlek 50 gick inte att få på och 56 använde vi ungefär en vecka innan vi var tvungna att gå över på 62. Tack och lov hade vi inte köpt något nytt bebisplagg innan utan hade kvar från äldsta barnet. Det behövs bara några bodys, byxor och pjamaser. Skaffa byxor med ”fötter” så du kan strunta i strumpor, de ramlar bara av. Vad som kan vara käckt att ha för att spara tvätt är ”dregglisar” som kan samla upp det som kommer upp eller rinner på sidan av munnen, vilket kan vara en hel del.
 • Barnvagn: Begagnatmarknaden är enorm! När jag var gravid med första barnet gick vi till en affär för att prova ut vilken vagn vi ville ha och letade sen efter den på nätet. Vi hittade exakt den vi ville ha och fick den för en tredjedel av priset som den skulle kosta ny. Den vagnen hade då använts till ett barn tidigare och var i våra ögon väldigt fräsch. Att välja en begagnad vagn känns bra ur ekonomisk, miljömässig och kemikalisk aspekt. Den här vagnen har vi använt till två barn och ska även använda den till nykomlingen. I denna ingår en mjuklift som vi använder till bebisen när den sover. Då kan vi flytta runt bebben och hen ligger också skyddad när vi ligger och sover bredvid. Mycket praktiskt och då behöver vi inte tänka på babynest den första tiden.
 • Spjälsäng: Återigen, köp begagnat för det finns så otroligt mycket att välja på. För vår del så sover inte bebisen så mycket i denna den första tiden men det kan vara skönt att ha möjligheten att lägga ner bebisen där. Ibland har vi lagt ner bebisen där när hen legat i mjukliften för att hålla kärleksfulla storasyskon borta från lillen. Det behövs inte mer än två uppsättningar sängkläder, titta efter om det finns i släkten eller i kompiskretsen att låna/få. Samma sak gäller kudde och täcke, kolla i bekantskapskretsen om det finns. I början har bebisen en liten kudde. Köp ingen specialvariant (det finns en djungel även här) utan skulle din bebis behöva någon speciell, om till exempel huvudet blir lite skevt om hen har en favoritsida att ligga på, köp den när behovet uppstår.
 • Skötbädd: Till första barnet köpte vi en byrå som hade skötbord högst upp. Detta skötbord gick att ta bort så att man sen enbart hade en byrå när det inte längre var aktuellt med blöjbyten. Detta skötbord använde vi bara till första barnet för sen när vi flyttade till huset har vi enbart haft en flyttbar skötbädd som  mest legat på vår tvättmaskin, mycket praktiskt. Så här i efterhand hade vi klarat oss med enbart en skötbädd även med första barnet men det är alltid lätt att vara efterklok. Skötbädden kan flyttas runt och användas där det för stunden passar att byta blöja. Ett tag funderade vi på att köpa en till för att ha på övervåningen men nu tror jag att det lutar åt att vi tar och viker en stor handduk och lägger på golvet istället för att slippa det inköpet. Ett tips är då att ha en liten handduk under bebisens rumpa för att slippa tvätta den stora handduken så ofta.
 • Napp: Jag önskar att jag inte skulle skriva med detta men med mina två andra barn har nappen varit räddningen på mycket miljontals gånger. Det finns nappar i naturgummi hos till exempel Ekokul och Lapland Ecostore. Mina barn har dock inte gillat dessa naturgumminappar men jag ska göra ett nytt försök med nykomlingen.
 • Blöjor: Jag erkänner direkt, här kommer min svaghet. Vi har aldrig testat tygblöjor och jag har aldrig varit intresserad av det. Jag tycker det verkar krångligt, äckligt och allmänt besvärligt. Men, jag ska verkligen göra ett försök nu med nummer tre. Planen är att börja med engångsblöjor den första tiden för att sen börja gå över till tygblöjor på dagen och testa hur det fungerar. Jag tar gärna emot tips och erfarenhet kring exempelvis märken!

Strunta i att beställa gratisboxar med olika produkter i, det är inget du behöver. Det är bättre att du i så fall själv får välja vilka produkter du vill använda till ditt barn. Behöver du till exempel en salva till en röd liten rumpa välj själv med omsorg. Det finns olika zinkkrämer men det kan också fungera bra med Purelan eller ringblomsalva (och lufta!) om man inte vill släppa in zink i badrummet. Tvål, schampo och olja har vi aldrig använt, varmt vatten löser det mesta.

Det kan vara så att du efter hand märker att du behöver något annat. Jättebra, införskaffa det då. Men köp inte en massa saker innan utifall att du kommer att behöva det. Risken är då större att de bara kommer ligga och ta plats och ha kostat dig och miljön resurser.

Jag upplever det som att industrin vill att vi ska känna att vi ska behöva köpa saker för att bli bättre och tryggare föräldrar. En del saker kanske vi enbart köper som en mental förberedelse och för att det bara känns bra men våga ifrågasätta varje köp och tänk efter om det är så att ni har saker hemma som kan lösa behovet. Istället för ett babynest kan du förslagsvis istället lägga en rullad handduk runt barnet.

Vad du ska ta med till BB är ju också väldigt individuellt, allt handlar om tycke och smak, men mitt tips är att återigen begränsa sig och hålla det enkelt och  minimalistiskt. Mina tidigare förlossningarna har varit väldigt snabba så det påverkar naturligtvis min lista. Bebisen behöver värme och kärlek, inte en massa prylar redan på sjukhuset. Andra listor jag läst har tagit upp till exempel blöjor, tvättlappar, toalettpapper, bindor och sugrör. Det här finns  på sjukhuset (i alla fall i Göteborg) så det är ingen mening med att ha det i väskan om man inte känner att man måste ha några speciella. Jag kan förstå om man inte vill ha engångsartiklar men jag väljer ändå att ha det under sjukhustiden och så kan jag välja andra produkter på hemmaplan. Just sugrör känns för mig väldigt onödigt. Om man nu vill dricka liggande känns det bättre att ta med sig sin egen vattenflaska. Det tipsas om att ta med nya, extra kuddar, investera i nattskjortor med knäppning fram och ny morgonrock. Kuddar går att få extra på sjukhuset och istället för att köpa ett nytt klädesplagg fungerar landstingets skjorta alldeles utmärkt. Köp inga nya saker enbart för en sjukhusvistelse på något dygn eller två, det är inte värt det. Jag kan förstå att det är en speciell händelse men för egen del blir inte denna händelse bättre om jag ligger i en lyxig morgonrock. Det tycker jag tar fokus ifrån vad som verkligen är viktigt- den nya familjemedlemmen! Att få ta en varm dusch, smörja in sig med en härlig, oparfymerad hudolja och sätta på sig rena kläder är enligt mig helt och fullt tillräcklig lyx. Jag har packat ner:

 • Två amningstoppar
 • Ett par mjuka tights- fokus på komfort!
 • Ett par trosor
 • En amningsbh + inlägg
 • En tjockare tröja
 • Inneskor
 • Två bodys och två par byxor till bebis
 • Stickad tröja till bebis + tunn overall (det har varit flera minus här om nätterna så jag har inte vågat rationalisera bort denna än!)
 • Filt
 • Tunn mössa
 • Handduk till bilfärd
 • Necessär (glöm ej hårsnodd, Purelan eller annan salva och läppbalsam!) Tänk på att skippa parfymerade produkter.
 • Mobilladdare+ hörlurar
 • Kamera
 • Babyskydd
 • T-shirt, kalsonger, strumpor till maken.

Om det är nya kläder till barnet se till att tvätta dom innan för att få bort eventuella kemikalier från plaggen. Bebisen mår bäst av att ligga hud mot hud så det går inte åt så mycket kläder på sjukhuset. Vi har ingen mat/snacks med oss då vi aldrig har behövt det vid tidigare förlossningar. Vi bor 10  minuter från sjukhuset så maken kommer säkert åka hem till barnen och kan då om behov finns ta med något till mig om jag skulle önska. Om du vill ha med snacks men fortfarande vill hålla kvar i din avfallsfria livsstil så fungerar frukt och nötter/godis i en burk utmärkt. I Göteborg är det nya riktlinjer att man som omföderska ska gå hem efter 6-8 timmar om förlossningen varit normal så därav att det inte går åt så mycket heller för vår del.