Jag gick in på Klimatkalkylatorn för att se hur mycket CO2 vi släpper ut i vår familj och hur vi står oss i förhållande till medelsvensson. Det tar bara några minuter  göra och den är väl inte helt exakt men det gör i alla fall att vi får en uppfattning om läget. Så här blev vårt resultat!

Inte helt oväntat är det bilen som är vår stora bov… Där har vi lite att jobba på. Sen trodde vi att vi skulle ligga bättre till med maten men där har vi också en del som vi uppenbarligen kan förbättra. Vi kan absolut tänka oss att äta mer vegetariskt. Jag var tidigare vegetarian under cirka tio års tid så för mig är det inga bekymmer och maken tror jag blev lite sporrad när han såg hur högt vi ändå låg där. Tävlingsmänniska som han är så såg han potential till sänkning av CO2. Jag trodde inte heller att vi skulle ligga så pass högt på konsumtion (Butiken) men det är nog våra ständiga renoveringar i huset som bidrar till den siffran.

Det vore nog inga större bekymmer för oss att komma ner till år 2020 mål på 7 ton CO2/ person. Det borde räcka med att åka lite mindre bil och äta mer vegetariskt. När sen våra renoveringar är färdiga sjunker det lite till. Men vad som är skrämmande är att vi lever som att vi hade 3,5 jordklot. Det äcklar mig och jag känner mig lite om en parasit som bara suger ur jordens resurser som egentligen inte finns. 3,5 jordklot!?! Jag antar dock att eftersom vi ligger under svenskens CO2 snitt så ligger vi också under den genomsnittliga svenskens antal jordklot. Vi alla måste med andra ord ta oss i kragen och sluta slösa på resurser som vi inte har. Gör om och gör rätt!