Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Vem är jag?

Jag tänkte att jag skulle skriva några rader om mig och hur vårt liv ser ut för att ni ska få en bättre förståelse för hur vi kan påverka vårt liv till mer avfallsminimerat. Jag ser ingen vits med att beskriva mig själv som person i detaljer utan jag kommer mer fokusera på huset, återvinningsmöjligheter, livsstil och så vidare.

Jag bor tillsammans med min man och två barn i en villa i utkanten av Göteborg. Om mindre än två veckor beräknas barn nr tre födas så vi går och väntar och väntar på detta lilla nya underverk.

Vårt hus är på 120 kvadrat plus källare och värms upp med bergvärme. När vi flyttade in för snart tre år sen flyttade vi till ett totalt renoveringsobjekt. Varenda centimeter i huset behövde renoveras och det var inte mycket som vi kunde spara och återanvända då den tidigare ägaren rökt inomhus sen 1938. I år ska vi bygga altan, renovera stenmur och sätta upp staket och som jag skrev i ett tidigare inlägg så håller jag för fullt på att läsa på om olika materialval. Det är inte lätt!

Vi återvinner plast, metall, glas, tidningar, kartonger och naturligtvis glödlampor, batterier och liknande. Vi har en varmkompost där vi slänger matavfall. Jorden som vi får därifrån använder vi till att lägga vid buskar och rabatter.  Vad vi slarvar med i vår återvinning är kladdiga matförpackningar. Förpackningar från kött eller fiskprodukter, yoghurt, fetaost och liknande åker lätt i behållaren för brännbart avfall.

När det gäller konsumtion och att köpa nya saker så inbillar jag mig att vi köper väldigt lite nya saker. Barnen har till största del begagnade kläder som deras mormor med glädje köper in. Äldsta barnet är 5 år och jag börjar märka att det blir svårare att få tag på kläder som fortfarande är i bra skick. Jag upplever det som att barnen har kläderna under en längre period och sliter dom mer. Hon vill bara ha tights. Jeans eller liknande byxor vägrar hon ta på sig och tights finns inte att hitta i bra skick. När jag har köpt dessa begagnade så går de sönder efter bara några gånger för att de redan är så slitna så de köper vi nya. Jag köper väldigt lite kläder och försöker hitta plagg på second hand. Som exempel har jag nu under graviditeten bara ett par gravidbyxor och en gravidtröja. Byxorna använder jag så gott som varje dag och ofta har jag ett vanligt linne med en uppknäppt skjorta över på överkroppen. Det funkar bra tycker jag då det är så relativt kort tid man är gravid. Jag har också, tyvärr, behövt vara sjukskriven sen graviditetsvecka 17 och enbart fått vara i hemmet så det är naturligtvis också en anledning till att jag inte känt något behov av en piffig gravidgarderob. Min man köper inte heller så mycket kläder utan när han väl handlar så köper han väl utvalda plagg som han sen använder till de slits sönder. Men han köper enbart nya plagg, han vägrar begagnat. Möbler och annan inedning försöker vi hitta begagnat i så stor utsträckning som det bara går. Just nu är vi på jakt efter utemöbler men det verkar inte vara det lättaste att få tag på men vi letar vidare. Vad vi dock har varit storkonsumenter på är just byggmaterial av olika slag. Där har vi lagt mycket pengar och resurser.

När det gäller hygien- och skönhetsartiklar försöker jag välja ekologiskt märkta eller med så få tillatser som möjligt. Men det här är ju en djungel och de känns som att det vore bra med en examen i kemi när jag står och läser på innehållsförteckningen. Jag försöker köpa så få produkter som möjligt och har tidigare gjort stora rensningar i badrumsskåpet. Handen på hjärtat så är det faktiskt inte så många produkter som jag använder dagligen och som jag verkligen behöver. Men jag sminkar mig dagligen och de produkterna skulle nog behöva ses över. Barnen tvålas i princip aldrig, jag tycker det räcker med varmt vatten. 5- åringens hår tvättas med schampo ungefär en gång i månaden och 2- åringen har jag tvättat håret på med schampo vid ett tillfälle.

Vi gillar att semestra i Sverige och har en väldig lyx i att det finns varsin familjegård på min respektive min mans sida där vi kan husera när lusten faller på. Båda gårdarna ligger fantastiskt fint i den svenska idyllen och då behövs inte så mycket mer känner vi.

När jag jobbar cyklar jag till jobbet och min man cyklar eller tar bilen beroende på om han jobbar i Göteborg eller på annan ort. Vi äger en bil, en dieseldriven volvo v70 men har för tillfället en bil till som vi lånat av mina föräldrar att ha under graviditeten. Då har jag nämligen kunnat hämta barnen på förskolan för att de ska kunna få lite kortare dagar. Men den bilen ska lämnas tillbaka så fort denna graviditet är avklarad. Det känns inget vidare att ta bilen för att åka 1,5 km men så fick det bli under denna period.

Mitt stora intresse i livet är hästar, eller det var det innan barnen kom i alla fall! Nu finns inte så mycket tid till detta men mellan graviditeterna så har jag ridit andras hästar då det inte har varit aktuellt med egen. När jag hade egen häst älskade jag allt som hade med utrustning och kläder att göra men all utrustning har jag nu sålt eller skänkt bort. Mina ridkäder har jag kvar men de är nu så slitna så ska jag ta upp ridningen efter denna graviditet så krävs det en översyn på detta. När jag har börjat fundera på mitt intresse i ett miljöperspektiv så har jag insett att det inte direkt är en miljömedveten sport. Det får bli ett separat inlägg om detta vid ett senare tillfälle. Min man älskar att springa, cykla och åka skidor så naturligtvis köps det en del utrustning till dessa intressen men samtidigt är han otroligt duktig på att reparera och sköta utrustningen så den håller under väldigt lång tid.

Generellt kan jag nog ändå säga att både jag och min man har svårt för mycket saker och prylar omkring oss och vi älskar att rensa och röja. Vi kan båda tänka oss att köpa begagnade saker men det måste samtidigt vara något vi verkligen vill ha. Tiden är en begränsande faktor. Ibland finns tiden inte för att se över begagnatmarknaden eller vänta på att rätt sak ska dyka upp och då köper vi nytt.

När det till sist kommer till mat så äter vi cirka 50% vegetariskt. Det köttet vi köper ska vara svenskt och helst ekologiskt och det gäller även mejeriprodukter. Fisken ska komma från hållbart fiske. Jag väljer så ofta möjligheten finns svenska produkter för jag tycker att vi ska stötta den svenska livsmedelsproduktionen. Ofta finns också svenska ekologiska alternativ och då är det ju inte svårt att välja. Men jag är inte nitisk med att allt måste vara ekologiskt. Vi odlar egna grönsaker men i liten skala. I trädgården har vi fem odlingslådor där vi bland annat odlar morötter, rödbetor och ärtor. Vi har flera äppelträd och vinbär- och krusbärsbuskar och i år ska vi bli bätte på att ta tillvara på äpplena. I höstas hade vi enorma mängder äpplen och en stor del tog vi inte hand om. Bär plockar vi i skogen och i år hoppas vi på att vi ska hinna plocka ännu mer så att det kan räcka hela året.

Det var en del om hur det ser ut hos min familj. Jag tycker vi redan är ganska bra på en del saker och relativt miljömedvetna men samtidigt ser jag att vi har stor potential till att bli ännu bättre. Hur ser det ut för dig/ din familj? Kan du se ett eller flera områden där du kan förbättra dig?

3 Comments

  1. Hej Ida! Ulf delade ditt fb-inlägg så jag är nu en följare. Det är alltid intressant att läsa vad kloka människor gör. ☺
    Är det ok om jag delar?

  2. Hmmm. Försökte kommentera men lyckades inte riktigt…
    Ulf delade ditt fb-inlägg så nu följer och läser jag. Spännande att läsa kloka tankar. Är det ok att dela?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑