Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Ett mer minimalistiskt liv

Jag har börjat bli mer och mer inspirerad kring det här med minimalism. Egentligen har jag nog alltid haft dom här tankarna men inte kunnat sätta ord på det. Jag älskar att rensa ut saker och ha så lite prylar som möjligt. Dock kan jag vara ett strå nostalgisk och en del minnessaker har jag mycket svårt att göra mig av med. Foton är en sån sak och käder som barnen har haft. Men i grund och botten delar jag mycket av de tankegångar som minimalismen har.

Den här månaden har jag kört en minimalismutmaning som innebär att jag dag ett rensar ut en sak, dag två två saker och så vidare. Jag tycker inte vi har mycket saker men det har inte varit några problem att rensa ut saker och mycket har det blivit som har åkt i soporna, till second hand eller sålts. Ungefär 500 saker har försvunnit och jag känner mig riktigt stolt över att jag rensat ut så mycket. Jag har rensat ut en hel del kläder. leksaker, accessoarer och gamla skönhetsprodukter. När jag var iväg på minisemester på vår släktgård drog vi igång en rensning där också och där försvann massor med trasiga och gamla textilier av olika slag. Jag tror det blev fem stora sopsäckar som slängdes och flera påsar skänktes till second hand. Bara där var det nog flera hundra saker som försvann. Är det ändå trasigt och aldrig kommer användas så är det ingen vits med att det ligger och samlar damm och tar upp plats. Huvudsaken är bara att det man rensar ut hamnar på rätt plats. Det som kan återanvändas skänks bort och det som ska kastas ska till rätt ställe så att det kan återvinnas.

Det är inga vackar bilder men det skildrar brutal rensning ganska bra!

Jag kommer fortsätta att kontinuerligt rensa även om jag inte kommer göra det i en sådan här utmaning. Det behövs alltid rensas, framför allt när man har barn som växer ur kläder och släpar hem pyssel/leksaker/teckningar och självklart har jag och min man också saker som bara ligger och skräpar.

Men tillbaka till det här med minimalism som livsstil. Jag kommer aldrig leva med så få saker så att det till exempel får plats i en resväska. Det är absolut inte dit jag vill och strävar. Men jag vill ha saker som betyder något och omge mig med saker som jag tycker om. Allt det andra kan jag vara utan. Det hänger väl ihop med att jag vill minska min konsumtion och använda mina väl utvalda saker och kläder ofta och gärna.

Du får mindre att städa när du har färre saker och detta är en stor del kring varför jag vill rensa. Jag gillar att ha ordning och reda runt omkring mig men jag tycker att det hela tiden är mest kaos med leksaker och pryttlar högt och lågt. Därav att jag hoppas att ju mindre saker vi har som inte riktigt har en bestämd plats desto mindre städning kommer det bli.

Vi bor på fler kvadratmeter än tidigare vilket innebär att vi kan ha mer saker. Många av de möbler vi äger är just möbler för att förvara saker och prylar i. När våra egna kvadratmeter inte räcker till så utnyttja vi den någorlunda nya förvaringsindustrin som växer så det knakar. Våra viktiga (?) saker knökas in i förvaringsutrymme i gigantiska lagerlokaler i väntan på att de ska användas. När använder vi dessa saker? Vad ska vi egentligen ha dom till?

Alla våra saker måste vara otroligt viktiga eftersom vi flyttar dom från lägenhet till lägenhet eller vilken boendeform vi nu bor i. När jag rensar brukar jag tänka om det är värt att packa ner denna sak om jag skulle flytta. Många gånger tar det emot. Saken/klädesplagget eller vad det nu kan vara är inte värd energin att packas ner i en låda, bäras in bil/släp, bäras av bil/släp och packas upp.

Att ha så mycket saker kostar oss pengar (kanske till och med ger oss skulder), det belastar miljön och orsakar stress. Vi kommer aldrig sluta konsumera men problemet med vår livsstil och konsumtion är att den sker på fel sätt. Värdesätt sakerna och uppskatta hantverk, kvalitet, funktionalitet. Gör plats för det som betyder något. Ta reda på vad som tillför värde i ditt liv och detta gäller både saker och personer. Värde är olika för olika personer så utgå enbart från dig själv (och de som du lever tillsammans med naturligtvis!)

Vi spenderar mycket tid på vår shopping och vi måste ställa oss frågan om det faktiskt kan vara så att jakten blir viktigare än saken vi sen tillslut handlar? Eller är det brist på andra värden i vårt liv så att vi shoppar för att tillföra ett temporärt värde i form av en lyckokänsla? Vi åker till gigantiska varuhus som utlovar låga priser och åker hem med bilen full med saker och vi är överlyckliga. Vilka fynd vi har gjort! Eller har vi det? Är det en illusion av att vi har gjort fynd? För de sakerna vi har köpt, behöver vi verkligen dom och hur långe kommer vi använda dom? Köper jag en billig tröja som jag aldrig använder så är den egentligen väldigt dyr- både för din plånbok och miljön.

Tänk om mindre saker kan ge dig mer livskvalitet? Mindre prylar kräver mindre saker och det sparar pengar, ger mindre miljöbelastning och ger mer glädje. Men hur ska man tänka kring detta? Jag har sammanställt några punkter här nedan som du kan tänka på. Jag gör mitt bästa kring detta men jag måste erkänna att jag är långt ifrån att kunna pricka av alla punkter för alla köp jag gör men jag gör så gott jag kan!

 • Rensa- brutalt!
 • Tänk efter innan köp. Impulsköp ska undvikas.
 • Sakerna du skaffar ska vara multifunktionella. Ett litet bord kanske kan dras ut och bli ett större när behov finns eller en soffa med inbyggd förvaring.
 • Det du köper ska verkligen vara något du älskar och kommer använda under lång tid.
 • Det ska helst vara hållbart producerat och det ska finnas möjlighet att laga det vid behov.
 • När saken inte går att använda längre ska det vara enkelt att återvinna det.

Hur många saker är du bekväm att göra dig av med? Hur mycket kan du minska din konsumtion?

 

 

3 Comments

 1. Bra jobbat! 😊

 2. Jag håller med om det mesta men detta men multifunktion är inte nått för mig alltså. Jag tycker alltid det innebär att drt gjorts avkall på funktionen. Som exempelvis bäddsoffor som alltid är rätt osköna att sitta i som soffa och alltid betydligt sämre än en säng att sova i. Förstår tanken men tycker den missar en annan av minimalismens hörnstenar: sakerna ska vara av bra kvalité och lätta att laga.

  • Avfallsfri

   juli 2, 2017 at 8:11 e m

   Bäddsoffor kan jag hålla med om att sittkomforten ibland kan vara sämre än en vanlig soffa. Men jag gillar till exempel bord som kan fällas upp och bli större och inbyggd förvaring i pallar och socklar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑