Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Måste jag sopsortera?

 

Våra hushåll, inklusive mitt eget, producerar dagligen avfall i olika former. 2015 hade den genomsnittliga svensken 477 kg hushållsavfall, ett drygt kilo om dagen alltså. Ur bekvämlighetssyn så vore det enklast för oss att bara hiva allt i samma påse hemma eller på soptippen. För egentligen, vad kan jag som enskild individ göra? Det är ju strunt samma om jag sopsorterar. Min lilla soppåse påverkar väl inte världen i sig så varför ska jag anstränga mig? Sopor är mest äckligt och inget jag vill tänka på. Huvudsaken är att någon kommer och tömmer min soptunna så att jag slipper tänka på det för jag har så mycket annat att fokusera på. Känns resonemangen och bortförklaringarna igen? Måste jag verkligen sopsortera?

Jepp, det är du enligt lag skyldig till och det regleras bland annat i Miljöbalken och Avfallsförordningen.

Miljöbalken reglerar och visar på att du har ett ansvar för naturen och där finns bestämmelser för hur man ska bidra till en hållbar utveckling idag och för kommande generationer. Man ska i första hand förebygga avfall, därefter återanvända och till sist återvinna. Om du har avfall så måste du ta hand om det på ett godtagbart sätt för människors miljö och hälsa och ingen får skräpa ner på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Avfallsförordningen handlar om hur du ska ta hand om ditt avfall. Där står det bland annat att du är skyldig att återvinna dina förpackningar, returpapper, elektronik och farligt avfall.

Så nu vet du! Nästa gång du hör någon som inte känner för att sopsortera så kan du mästra med att hen är tvungen till det enligt Miljöbalken och Avfallsförordningen och att det minsann bara är att sätta fart!

 

6 Comments

 1. Försöker recycla genom att använda de lådor som finns vid återvinningsstationerna ute i samhället, för att slippa åka till tippen. Och då undrar man om det blir fel innan t ex slänger ett sprucket bordsglas i glasåtervinningen, spik mutter och skruv i metallåtervinningen, en demonterad trasigsodastreamer i plast och metal? Frågar man så är svaret att det är fel. Vid återvinningsstationernas plast och metall containrar skall bara lämnas förpackningar med producentansvar. Jag vet. Men vad är bäst för Miljön? Sabbar jag på ngt sätt? Det kanske tom är bra att man får in mer material, man måste ändå ha containrarna?

  • Avfallsfri

   april 27, 2017 at 8:56 f m

   Intressant! Jag tror absolut på att ha många återvinningsstationer. Då är jag helt övertygad om att man i större utsträckning återvinner när tillgängligheten och möjligheten är så stor som möjligt. Det underlättar ju betydligt också för de som inte har bil. Sen vad det sabbar om man slänger fel är ju jättespännande. Jag vet inte, bara att tex dricksglas inte ska slängas. Har hört att det är olika smältningsgrad för glasburkar och dricksglas, det kanske du kan bättre? Ett studiebesök på renova vore intressant!

 2. Har du koll? Återvinns ex plast som sopsorteras eller läggs det bara på hög? Jag sorterar allt men man undrar ju om det är till någon nytta? Såg en viktig dokumentär på Netflix om plasten i natur och hav… 😭😱

  • Avfallsfri

   april 29, 2017 at 7:00 e m

   Jag vet att viss plast kan återvinnas, men plast ”downcyklas” alltid som jag förstått det. Det blir en sämre produkt som i andra ledet inte kan åtrvinnas. Den plast som inte kan återvinnas (men ändå har samlats in) kan eldas istället för olja för att få upp temperaturen. Men kontentan är att plast bör undvikas som förpackningsmaterial och istället välja tex papp eller glasförpackning.

 3. Åh, vad fantastiskt! Hade ingen aning om att sortering var reglerat i lag. Lita på att jag ska använda det som argument i framtiden, tex på vårt kontor där det bara finns en soptunna (och en hink för pant, men kartongen? Allt papper?)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑