Det blev en engagerad diskussion på sociala medier angående bakplåtspapper. Tänk att just en sådan anspråkslös produkt kan väcka mycket tankar och engagemang. Det här blir en uppdatering om vad som kommit fram i svar från bland annat ICA.

Jag fick ett svar från ICA varför det inte står på deras förpackning att deras bakplåtspapper är behandlat med silikon. Svaret var helt enkelt att i stort sätt alla andra bakplåtspapper har denna silikonbehandling så därför skrivs det inte ut. För att alla andra har det? Så eftersom i stort sett alla tandkrämer innehåller fluor som skriver man inte ut det? Jag tyckte det var ett mycket konstigt resonemang och ska gå vidare och kolla upp om det är ok att strunta i att skriva ut vad en produkt innehåller. Nån av er kanske vet?

När detta diskuterades på sociala medier så framkom olika produkter som rekommenderades som mer mijövänliga och då var jag ju tvungen att kolla upp om dessa också var silikonbehandlade. Ett papper var Nordic Paper som lyfte fram sin produkt som naturlig då de malde träfibrerna på ett speciellt sätt för att få det fettavvisande. Men efter lite frågor så framkom det även att denna produkt var silikonbehandlad.

Nu vill jag förtydliga att jag är ingen kemist, jag vet inte hur silikonet eventuellt påverkar oss och planeten. När jag läst på så verkar det vara ett stabilt ämne som klarar höga temperaturer men Naturskyddsföreningen anser att det inte är bra för miljön. Jag har funderat på om jag ska börja mjöla/olja/smöra plåtarna istället men då fick jag höra att nya plåtar har någon non stick behandling på sig och vad innebär det egentligen? Är det ämnen som släpper? Återigen, kära läsare, vet ni får ni gärna lämna en kommentar! Jag har inget svar för tillfället men fortsättning följer framöver. Tänk vad spännande ”veckans sopa” kan vara!