Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Veckans sopa

Bakplåtspappret. Det kanske bara är vi som har varit slarviga, men vi har så gott som alltid hivat bakplåtspappret i brännbart avfall. Naturligtvis ska det sorteras som papper. Vi använder detta från ICA som är svanenmärkt.  När det gäller bakplåtspapper ska man vara medveten om att det så gott som alltid (jag har inte hittat något undantag) är behandlat med silikoner eller fluorhaltiga medel. Är produkten svanenmärkt  så innehåller det inga krom- eller fluorföreningar. De silikoner som används är de alternativen som är de bästa ur miljö- och hälsosynpunkt. På denna förpackning står det ingen innehållsförteckning så jag har kontaktat ICA för att höra mig för hur det ligger till med eventuell silikonbeläggning och varför det i så fall inte står på förpackningen. Jag fick tillbaka ett snabbt svar om att deras produkt består av pappret (cellulosa) som har behandlats med silikon för att mat inte ska fastna. Dom skriver vidare att det självklart är godkänt för livsmedelskontakt och innehåller inga ämnen som är skadliga för hälsan. Varför det inte står att den är silikonbehandlad kan dom inte svara på utan skickar vidare frågan till produktansvarig för att sen återkomma med svaret till mig. Fortsättning följer!

Vill du använda återanvändbara bakdukar om du bakar mycket finns det i silikon eller glasfiber att köpa på lite olika ställen, till exempel på Bagaren och Kocken. Annars går det ju bra att olja in bakplåten innan du lägger på ditt bröd eller dina kakor så slipper du tänka på bakplåtspapper och bakdukar!

3 Comments

 1. Nej. Ni är inte ensamma. Tack för att du berättar. Ska försöka komma ihåg o slänga det i papper nästa gång. Kan det vara så aTT eftersom att det ofta är kladdigt/fett så känns det enklare o mindre bökigt att slänga det i brönnbart.

 2. Hej, tack för denna info. Stod just häromdagen och funderade kring detta. Jag är vanligtvis väldigt restriktiv med bakplåtspapper, tycker det går lika bra att mjöla plåten för bröd och kakor. Men ibland så kan det behövas. Ett tips är också om man (eller möjligen ens partner som kanske inte är lika nitisk) använt ett bakplåtspaper och det är hyfsat torrt och fräscht så återanvänder jag det en gång till.
  I helgen läste jag hela din blogg och är mycket spänd och intresserad av att höra mer hur det går för dig i din avfallsfria resa 🙂
  Allt gott och trevlig helg, Karin

  • Avfallsfri

   april 29, 2017 at 6:57 e m

   Kul att du hittat hit! Vi använder också vårt papper flera gånger och du har ju helt rätt i att det går bra att mjöla/olja/ smöra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑