Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Etikett: återvinning

Veckans summering

Nu börjar det bli påtagligt att det är mörkare om kvällarna och att hösten knackar på dörren. En som vanligt intensiv vecka är till ända. Jag tycker att jag har hållt mitt mål att inte sitta och scrolla på mobilen när barnen är vakna och denna vana ska jag fortsätta med. Det är skönt att inte hänga på Facebook/ Instagram så mycket utan enbart ta en liten check på kvällen.

Denna vecka har det varit EM i ridsport här i Göteborg! I måndags var vi på invigningen och på tisdagen var jag och tittade på när hoppryttarna hoppade fram på Ullevi. Hade jag kunnat hade jag gått på mycket, mycket mer men familjen tar sin tid. Men vilken lyx det har varit att kunna ta spårvagnen/bussen och efter 15 min är jag på en otrolig hästfest. Tack Göteborg för detta evenemang och tack SVT  för en fin produktion! Ett guld och ett silver blev det i paradressyr, ett brons i lagdressyren, ett silver i laghoppningen och ett guld i  den individuella hoppningen. Heja alla svenska ryttare och stort grattis!

Från invigningen i måndags.

Guld- Peder och All In. Det var lite kul att H&M hindret med Peder kom med i bakgrunden!

Men nu till veckan ur ett avfallsfritt perspektiv!

Mat: Det blev en helt vegetarisk vecka utan svårigheter och nästa vecka är återigen planerad i samma tema.

Avfall: 3,8kg! Det blir bara bättre och bättre det här och jag blir så glad! Tänk, för en tid sen låg vi på över 10 kg varje vecka och nu har vi bara några kilo. Hade vi inte haft några engångsblöjor är vi nere på något hekto, så lite brännbart har vi nu. Tog precis en bild på veckans sopor och där är lite ”bös” som kvitton, kuvert och klisterlappar från frukt. En bild på blöjpåsen besparar jag er…! Något som jag nu upptäckt är att ju mindre som är i påsen desto mindre grejer vill vi slänga ner i påsen. Vi blir alltså ännu bättre på att återvinna förpackningar! Jag har även börjat göra mera aktiva val i affären för att minimera förpackningar och välja bort förpackningar som innehåller plast. Till exempel så brukade vi köpa en pastasort som hade plastförpackning. Nu har vi gått över till en annan som kommer i enbart kartong. En doppe i havet, jag vet, men det känns bättre. Men summa sumarum, det går verkligen att minska sin avfallsmängd!

Vår soppåse efter en vecka (blöjorna är i separat kärl). Jag tänkte ta en bild på vår soptunna också men det var för mörkt ute men där låg det två soppåsar efter två veckor. Klapp på axeln till oss!

Transport: Bilen stog måndag till fredag och vi bortser från maken jobbresa (på 36 mil…). Men mitt försök att leva mer miljövänligt verkar smitta av sig på honom. Nu ska han pröva att åka tåg när han ska ner till huvudkontoret och jag hoppas att det faller väl ut. Han är där minst en gång i veckan så det blir många mil i bilen. Förutom att spara miljön så känns det också väldigt mycket säkrare att han tar tåget. Under helgen har vi gjort 3 bilresor och sammanlagt åkt 7 mil. 188 g CO2/km x 70= 13160g.

Konsumtion: En ny häcksax. Den förra vi hade var för slö och för kort så vi kunde inte riktigt klippa häckarna ordentligt då våra är ordentligt höga och breda. Med denna når vi bättre. Men vi kommer spara den gamla för den är lättare att komma åt med vid staketet. Idag klipptes häckarna med den nya häcksaxen och de blev så fina. Maken var mycket nöjd över sitt nyinköp och arbete.

Mål för kommande vecka: Planera maten i god tid inför att vi ska åka iväg i veckan för att minimera sopmängd från onödiga förpackningar och lägga mindre tid på att laga mat och mer tid på at umgås.

 

Tygblöjor

Jag har gjort klart ett diagram över våra mängder brännbart avfall. Nu ska jag bara kunna lägga upp diagrammet här på bloggen. Det verkar dock vara en uppgift som är för svår för mig så jag väntar tills min man kommer hem imorgon. Han är expert på Excel så jag hoppas han kan lösa det.

När jag har suttit och gjort diagrammet så är det väldigt tydligt att det som genererar många kilon är blöjor. Vårt brännbara avfall som är vanliga hushållsopor har verkligen minskat då vi har blivit bättre på att sopsortera. Men sen vår minsta skatt kom till världen så har blöjberget vuxit starkt. Så nu har jag lagt i en växel till när det gäller att minska ner mängden engångsblöjor. Tidigare har jag bara använt mina fyra pocketblöjor varje dag och de räcker inte så långt. Så igår satt jag på Youtube och lärde mig olika vikningar för vikblöjor och i denna stund har lillasyster på sig en sådan blöja för första gången. Jag hoppas på succé! Det var min snälla svägerska Erika som gav mig några vikblöjor och jag blev naturligtvis själaglad över detta. Fungerar detta bra så ska jag skaffa fler.

Nattetid har jag än inte vågat mig på tygblöjor än utan kör med engångs och det har jag även gjort när vi har varit på resande fot. Denna vecka jobbar maken också men sen är det semester. Vi kommer vara borta en del och vi kommer bland annat vara på ett ställe där vi inte har tvättmaskin i huset. Då kommer jag köra på engångsblöjor. Men när vi är på ställen med tvättmaskin blir det tygblöjor. Gör vi utflykter så blir det nog dock engångs.

Visst är dom fina mina vikblöjor! Dessa är från Imse Vimse. Äldsta barnet älskar dom och har bett mig så länge som vi har haft dom hemma att använda ”blöjorna med de fina djuren”.

Veckans sopa

Bakplåtspappret. Det kanske bara är vi som har varit slarviga, men vi har så gott som alltid hivat bakplåtspappret i brännbart avfall. Naturligtvis ska det sorteras som papper. Vi använder detta från ICA som är svanenmärkt.  När det gäller bakplåtspapper ska man vara medveten om att det så gott som alltid (jag har inte hittat något undantag) är behandlat med silikoner eller fluorhaltiga medel. Är produkten svanenmärkt  så innehåller det inga krom- eller fluorföreningar. De silikoner som används är de alternativen som är de bästa ur miljö- och hälsosynpunkt. På denna förpackning står det ingen innehållsförteckning så jag har kontaktat ICA för att höra mig för hur det ligger till med eventuell silikonbeläggning och varför det i så fall inte står på förpackningen. Jag fick tillbaka ett snabbt svar om att deras produkt består av pappret (cellulosa) som har behandlats med silikon för att mat inte ska fastna. Dom skriver vidare att det självklart är godkänt för livsmedelskontakt och innehåller inga ämnen som är skadliga för hälsan. Varför det inte står att den är silikonbehandlad kan dom inte svara på utan skickar vidare frågan till produktansvarig för att sen återkomma med svaret till mig. Fortsättning följer!

Vill du använda återanvändbara bakdukar om du bakar mycket finns det i silikon eller glasfiber att köpa på lite olika ställen, till exempel på Bagaren och Kocken. Annars går det ju bra att olja in bakplåten innan du lägger på ditt bröd eller dina kakor så slipper du tänka på bakplåtspapper och bakdukar!

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑