Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Etikett: avfallsfri

Ny kunskap

Jag är ju föräldraledig ett tag framöver. Egentligen skulle jag vilja kalla det för föräldratjänst men det är ett annat kapitel. Men jag har ett stort behov att göra någonting mer än att bara vara mamma på heltid. Förstå mig rätt, jag älskar att vara hemma med mina älsklingar, men jag behöver få göra någonting annat än att bara laga mat, städa, hänga i lekparken osv. Så denna terminen ska jag göra någonting som jag gjort under samtliga föräldraledigheter nämligen studera. Vad passar då bättre att förkovra sig i än avfall och hållbarhet!? Jag läser tre kurser varav två är på högskolenivå. Den ena heter Avfallshantering i kretslopp, 7,5 hp och den andra heter Hållbar utveckling med fokus på klimatförändringar, 15 hp. Den tredje kursen är Medveten Konsumtion via föreningen med samma namn. Alla tre kurser är på distans och det tycker jag är ett smidigt sätt att studera på.

Jag har börjat smyga igång med kurserna och det känns verkligen så roligt och inspirerande och jag hoppas få lite tid över för att dela med mig kring ny kunskap med er!

Veckans summering

Nu börjar det bli påtagligt att det är mörkare om kvällarna och att hösten knackar på dörren. En som vanligt intensiv vecka är till ända. Jag tycker att jag har hållt mitt mål att inte sitta och scrolla på mobilen när barnen är vakna och denna vana ska jag fortsätta med. Det är skönt att inte hänga på Facebook/ Instagram så mycket utan enbart ta en liten check på kvällen.

Denna vecka har det varit EM i ridsport här i Göteborg! I måndags var vi på invigningen och på tisdagen var jag och tittade på när hoppryttarna hoppade fram på Ullevi. Hade jag kunnat hade jag gått på mycket, mycket mer men familjen tar sin tid. Men vilken lyx det har varit att kunna ta spårvagnen/bussen och efter 15 min är jag på en otrolig hästfest. Tack Göteborg för detta evenemang och tack SVT  för en fin produktion! Ett guld och ett silver blev det i paradressyr, ett brons i lagdressyren, ett silver i laghoppningen och ett guld i  den individuella hoppningen. Heja alla svenska ryttare och stort grattis!

Från invigningen i måndags.

Guld- Peder och All In. Det var lite kul att H&M hindret med Peder kom med i bakgrunden!

Men nu till veckan ur ett avfallsfritt perspektiv!

Mat: Det blev en helt vegetarisk vecka utan svårigheter och nästa vecka är återigen planerad i samma tema.

Avfall: 3,8kg! Det blir bara bättre och bättre det här och jag blir så glad! Tänk, för en tid sen låg vi på över 10 kg varje vecka och nu har vi bara några kilo. Hade vi inte haft några engångsblöjor är vi nere på något hekto, så lite brännbart har vi nu. Tog precis en bild på veckans sopor och där är lite ”bös” som kvitton, kuvert och klisterlappar från frukt. En bild på blöjpåsen besparar jag er…! Något som jag nu upptäckt är att ju mindre som är i påsen desto mindre grejer vill vi slänga ner i påsen. Vi blir alltså ännu bättre på att återvinna förpackningar! Jag har även börjat göra mera aktiva val i affären för att minimera förpackningar och välja bort förpackningar som innehåller plast. Till exempel så brukade vi köpa en pastasort som hade plastförpackning. Nu har vi gått över till en annan som kommer i enbart kartong. En doppe i havet, jag vet, men det känns bättre. Men summa sumarum, det går verkligen att minska sin avfallsmängd!

Vår soppåse efter en vecka (blöjorna är i separat kärl). Jag tänkte ta en bild på vår soptunna också men det var för mörkt ute men där låg det två soppåsar efter två veckor. Klapp på axeln till oss!

Transport: Bilen stog måndag till fredag och vi bortser från maken jobbresa (på 36 mil…). Men mitt försök att leva mer miljövänligt verkar smitta av sig på honom. Nu ska han pröva att åka tåg när han ska ner till huvudkontoret och jag hoppas att det faller väl ut. Han är där minst en gång i veckan så det blir många mil i bilen. Förutom att spara miljön så känns det också väldigt mycket säkrare att han tar tåget. Under helgen har vi gjort 3 bilresor och sammanlagt åkt 7 mil. 188 g CO2/km x 70= 13160g.

Konsumtion: En ny häcksax. Den förra vi hade var för slö och för kort så vi kunde inte riktigt klippa häckarna ordentligt då våra är ordentligt höga och breda. Med denna når vi bättre. Men vi kommer spara den gamla för den är lättare att komma åt med vid staketet. Idag klipptes häckarna med den nya häcksaxen och de blev så fina. Maken var mycket nöjd över sitt nyinköp och arbete.

Mål för kommande vecka: Planera maten i god tid inför att vi ska åka iväg i veckan för att minimera sopmängd från onödiga förpackningar och lägga mindre tid på att laga mat och mer tid på at umgås.

 

Veckans summering

Återigen är en vecka till ända och här kommer en ny summering. Veckorna går så rysligt fort att jag knappt hinner blinka och det avspeglas här på bloggen. Dagarna är fullspäckade och ändå känns det som att jag inte hinner med något. Jag har påbörjat några inlägg och hoppas kunna skriva klart dom snart så att ni kan få ta del av dom. Denna vecka har de två äldsta barnen börjat förskolan så jag har varit på inskolning. Det är lite jobbigt för alla inblandade med ett nytt ställe så det har varit lite tårar och upprörda känslor hos barnen. Men förskolan verkar väldigt bra så jag tror detta kommer bli jättebra. I helgen var vi iväg till landet. Det är underbart att vara iväg men det är intensivt när man ska åka (med allt packande och stressande för att komma iväg) och när man kommer hem. Igår kom vi ganska sent och då ska det handlas, packas upp, laga mat i all hast och sen få barnen i säng. Sen är allt kvar som inte har hunnits med under helgen. Det här med att städa, tvätta, trädgårdsarbete osv ligger vi ständigt efter med. Men det underlättade vi lite genom att glömma helgens smutstvätt i sommarhuset!

Mat: Vi höll vår målsättning med bara en måltid under veckan som hade kött i sig (fisk). Resten var vegetariska. Numera tänker vi inte ens på att vi äter mestadels vegetariskt.

Att vara på resande fot gör att det är lite svårare att köpa ”avfallsfri” mat. När vi åkte iväg i fredags fick vi panikköpa två färdiga pizzor på Ica för att vi insåg att vi var tvungna att ha med någon enkel mat för att få ihop tidspusslet under helgen. Självklart hade vi kunnat göra pizza, eller någon annan enkel mat, hemma och tagit med men det hade vi inte tänkt på under veckan. För att leva avfallsfritt kan jag utan att tveka säga att det krävs planering, planering, planering och struktur. Ibland finns det, ibland finns det inte. De dagarna (eller ibland bara timmarna) som jag har koll på läget går det toppen men det finns många stunder där jag får ta till nödlösningar. Hemma går det att planera mat som har mindre eller inga förpackningar och det finns alltid lite extra mat i frysen som det går att fixa till något med. När vi är iväg har vi inte den möjligheten och det genererar också mer skräp (och mycket bilåkande!)

Avfall: 5,0 kg. Det känns som att jag får lov att kalla detta ett trendbrott nu när vi har hållt oss kring 5 kg avfall/ vecka under några veckor. Med andra ord har vi mer än halverat vårt avfall utan att ta till några drastiska metoder över huvudtaget. Kan vi kan alla! Jag hoppas det kan inspirera andra, framför allt barnfamiljer, att det går att minska sitt avfall utan att lägga ner så mycket möda på det. Det blir mindre sopor i soptunnan och du sparar även pengar på det. En vinst för alla, framför allt vårt jordklot!

Transport: 34 mil. 119 x 340= 40460g CO2.

Konsumtion: 6 par kalsonger till lillebror och ett diadem till storasyster (efter att hon kört en övertalningsmetod som heter duga i affären).

Målsättning till nästa vecka: Spendera mindre tid med telefonen. Den tiden som barnen är vakna ska numera vara mobilfria vilket naturligtvis skulle vara en självklarhet egentligen.

 

© 2018 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑