Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Etikett: veckans summering

Veckans summering

En vecka till ända och en ny har startat. Veckan som varit bjöd på sjuka barn och mycket jobb. I torsdags åkte vi till landet där jag jobbat med hästarna hela helgen och på lördagen blev framför allt lillebror förkyld och vi spenderade natten på trappen på grund av ett anfall falsk krupp. Stackars liten! Alla barn är pigga nu igen men lillebror har det lite jobbigt med sina luftrör så jag har alla hemma från föris. Jag vill passa på att ha dom hemma när jag har möjligheten så att alla blir 100% friska och starka innan de går iväg igen. Förhoppningsvis har jag igen det genom att de då får bättre motståndskraft mot andra baciller och virus under hösten.

Mat- Jag kastade några popcorn och två muffins som blivit över från förra veckan men annars har vi inte haft något matsvinn. Jag förberedde inhandling och matlagning innan vi åkte iväg för att förebygga matsvinn och onödiga inköp. Hemma gjorde jag två matpajer som vi tog med så att vi bara kunde värma vilket blev bästa snabbmaten.

Avfall- 3,7 kg.

Transport- 33 mil. 119 x 330= 39270 CO2. Maken ska åka till Stockholm med jobbet i veckan. Tidigare har han alltid flugit men nu ska han prova att ta tåget. Jag hoppas att han upplever detta positivt så att det blir ett återkommande resesätt!

Energi- Vi funderar på att byta elbolag. I dagsläget har vi Fortum. Tidigare har vi haft Telge Energi och vi funderar på att byta tillbaka till dom. Vad har ni? Några tips?

Konsumtion- Ett par ridbyxor och ett par stövlar. Mina gamla var trasiga så jag hade inget val.

Mål inför nästa vecka- Fortsätta med digital detox plus prioritera att sova lite mer.

Veckans summering

Nu börjar det bli påtagligt att det är mörkare om kvällarna och att hösten knackar på dörren. En som vanligt intensiv vecka är till ända. Jag tycker att jag har hållt mitt mål att inte sitta och scrolla på mobilen när barnen är vakna och denna vana ska jag fortsätta med. Det är skönt att inte hänga på Facebook/ Instagram så mycket utan enbart ta en liten check på kvällen.

Denna vecka har det varit EM i ridsport här i Göteborg! I måndags var vi på invigningen och på tisdagen var jag och tittade på när hoppryttarna hoppade fram på Ullevi. Hade jag kunnat hade jag gått på mycket, mycket mer men familjen tar sin tid. Men vilken lyx det har varit att kunna ta spårvagnen/bussen och efter 15 min är jag på en otrolig hästfest. Tack Göteborg för detta evenemang och tack SVT  för en fin produktion! Ett guld och ett silver blev det i paradressyr, ett brons i lagdressyren, ett silver i laghoppningen och ett guld i  den individuella hoppningen. Heja alla svenska ryttare och stort grattis!

Från invigningen i måndags.

Guld- Peder och All In. Det var lite kul att H&M hindret med Peder kom med i bakgrunden!

Men nu till veckan ur ett avfallsfritt perspektiv!

Mat: Det blev en helt vegetarisk vecka utan svårigheter och nästa vecka är återigen planerad i samma tema.

Avfall: 3,8kg! Det blir bara bättre och bättre det här och jag blir så glad! Tänk, för en tid sen låg vi på över 10 kg varje vecka och nu har vi bara några kilo. Hade vi inte haft några engångsblöjor är vi nere på något hekto, så lite brännbart har vi nu. Tog precis en bild på veckans sopor och där är lite ”bös” som kvitton, kuvert och klisterlappar från frukt. En bild på blöjpåsen besparar jag er…! Något som jag nu upptäckt är att ju mindre som är i påsen desto mindre grejer vill vi slänga ner i påsen. Vi blir alltså ännu bättre på att återvinna förpackningar! Jag har även börjat göra mera aktiva val i affären för att minimera förpackningar och välja bort förpackningar som innehåller plast. Till exempel så brukade vi köpa en pastasort som hade plastförpackning. Nu har vi gått över till en annan som kommer i enbart kartong. En doppe i havet, jag vet, men det känns bättre. Men summa sumarum, det går verkligen att minska sin avfallsmängd!

Vår soppåse efter en vecka (blöjorna är i separat kärl). Jag tänkte ta en bild på vår soptunna också men det var för mörkt ute men där låg det två soppåsar efter två veckor. Klapp på axeln till oss!

Transport: Bilen stog måndag till fredag och vi bortser från maken jobbresa (på 36 mil…). Men mitt försök att leva mer miljövänligt verkar smitta av sig på honom. Nu ska han pröva att åka tåg när han ska ner till huvudkontoret och jag hoppas att det faller väl ut. Han är där minst en gång i veckan så det blir många mil i bilen. Förutom att spara miljön så känns det också väldigt mycket säkrare att han tar tåget. Under helgen har vi gjort 3 bilresor och sammanlagt åkt 7 mil. 188 g CO2/km x 70= 13160g.

Konsumtion: En ny häcksax. Den förra vi hade var för slö och för kort så vi kunde inte riktigt klippa häckarna ordentligt då våra är ordentligt höga och breda. Med denna når vi bättre. Men vi kommer spara den gamla för den är lättare att komma åt med vid staketet. Idag klipptes häckarna med den nya häcksaxen och de blev så fina. Maken var mycket nöjd över sitt nyinköp och arbete.

Mål för kommande vecka: Planera maten i god tid inför att vi ska åka iväg i veckan för att minimera sopmängd från onödiga förpackningar och lägga mindre tid på att laga mat och mer tid på at umgås.

 

Veckans summering

Semester, vad underbart det är! Den här veckan har vi varit bortresta så det har varit en del bilåkande men också avkoppling. Att glömma bort vilket datum eller dag det är och bara ta dagarna som de kommer är väldigt befriande. Vi har varit hos min svärmor och njutit av vacker natur och underbara hästar och efter det har vi varit hos mina föräldrar och hälsat på massa vänner, gjort utflykter och socialiserat.

Det behövs inga filter sådana här dagar!

Mat-  Trots att vi varit på resande fot tycker jag att vi har fått till det här med mat väldigt bra. Vi har storhandlat, mestadels vegetariskt, och planerat måltiderna så att ingen mat har behövt kastas. Hos mina föräldrar har vi lyxig helpension (finns det något bättre för trötta småbarnsföräldrar!?!) så här har vi inte behövt vare sig handla eller laga mat. De äter lite mer animaliskt än vi men det är svenskt och/ eller ekologiskt kött. Mina matvanor kommer ju naturligtvis från mina föräldrar och jag är uppväxt med att linsgryta och spenatgratäng är helt naturliga inslag i matvardagen så trots att vi äter lite mer kött här så är det vegetariska ett helt normalt inslag vilket är väldigt skönt.

För att undvika onödigt avfall så har vi varit väldigt duktiga med att göra matsäckar när vi gör små utflykter eller åker långt i bilen. Då behöver vi inte köpa snabbmat eller annan mat i engångsförpackningar och vi kan styra vilken mat vi vill äta i högre grad. Det sparar även mycket pengar. Min mamma är mästare på detta. En dag var vi i en nöjespark 7 personer en hel dag utan att behöva köpa någonting i matväg. Det är planering det!

Avfall- Eftersom vi inte varit hemma så har inget avfall hamnat i vår soptunna. Jag har inte kunnat väga några sopor när vi varit på landet på grund av avsaknad av våg. Hos mina föräldrar har det varit svårt att väga då soporna kommer från fler personer än annars och det kändes lite extremt att dela upp vårt avfall i olika påsar. En gissning skulle vara runt 8 kilo. Lillebror är helt torr- wow vad duktig han är! Till och med på natten är han torr. Vi har fortfarande haft blöja på natten men den har vi kunnat återanvända då den inte blir våt. Väl hemma ska vi sluta med detta och låta honom sova utan.

Vi har sopsorterar som vanligt förutom när vi var på landet. Där hade vi inte möjlighet att kompostera eller sortera plast men det kan vi lösa framöver om viljan finns. Genom att skaffa en hink med lock kan vi ta med matavfall till en kompost en dryg kilometer bort. Plasten kan vi ta med till en återvinningsstation som ligger några kilometer bort.

Vad jag kan tycka, som känns lite nedslående, är att när vi åker så mycket bil som vi gör just nu så känns sopsortering, återvinning och att försöka minska sitt avfall som en droppe i havet. Självklart förstår jag att det inte är oviktigt men bilen känns som den stora boven i dramat just nu vilket gör att jag har tappat gnistan något.

Transport- Ja det var ju som sagt det här med bilåkandet. Än så länge har vi nog åkt drygt 120 mil… Hade vi kunnat åka tåg? Ja i vissa fall. Till svärmor går det jättebra med tåg. Men till det huset vi bor i när vi är där är det en halvmil från tågstationen och det hade inte varit realistiskt att gå och det är svårt att bli hämtad när vi är fem i familjen. Att handla mat hade varit svårt. Vi bor inte hemma hos min svärmor och det är cirka två kilometer mellan husen så varje gång vi ska till dom skulle vi i så fall behöva gå i 20 minuter med tre barn. Sen alla våra utflykter vi gjort till nära och kära hade inte gått att genomföra i samma utsträckning utan bil. Vi hade helt enkelt inte hunnit med. Det känns som att jag kommer med massa undanflykter nu men i dagsläget hade det inte varit realistiskt att resa utan bil så på något sätt rättfärdigar jag vårt resande. Även om jag tycker att det känns fel…

Energi- Att dra igång ett sommarhus är väl kanske inte det bästa om man ska spara energi men tack och lov att det kom värme så att vi fick huset varmt utan att brassa på elementen på max. Vi eldade en del och det fick bort den här råa, kalla luften som ett hus som stått tomt länge har.

Jag har pratat en hel del med min kloke far om det här med energi och skillnaden mellan energi och resurs. Energi har vi egentligen väldigt gott om i Sverige och så länge solen lyser har vi tillgång till det. Resurser däremot är ändliga och det är där vi måste vara sparsamma. Med det sagt så ska man ju naturligtvis inte slösa på energi och välja energi som kommer från en hållbar källa. Det blir nog ett inlägg om detta nån gång framöver för det är väldigt intressant tycker jag.

Konsumtion- Ingen onödig konsumtion men idag så har jag varit och handlat kläder till mig själv. När jag fyllde år så fick jag presentkort i två klädaffärer så idag, när vi fick barnvakt till de två äldsta barnen, passade vi på att handla. Min garderob  har minst sagt varit skral och jag tror att det var fler en en peron som tyckte den behövde utökas. Så idag har jag köpt: en kjol, tre par byxor, ett par shorts, ett par skor, fyra kortärmade tröjor, en bh, tre par trosor, hårsnoddar och ett par solglasögon. Det kan låta mycket men jag hade innan detta till exempel bara ett par byxor som passade bra så det var verkligen dax.

Saker som lämnat hemmet- Inget

Mål för nästa vecka- Jag fick ett tips av en läsare om hur jag kunde redovisa min bilkörning på ett bra sätt. Hon tipsade om att man på transportstyrelsens hemsida kan se hur mycket bilen släpper ut i CO2 och att jag med den infon kan redovisa hur mycket vi släppt ut varje vecka. Smart! Det tror jag att jag ska pröva att göra denna vecka!

Veckans summering

Det har varit en härlig och produktiv vecka. Vårt bygge av altan är färdigt och det är alltid skönt att lägga ett projekt till handlingarna och få njuta av det man kämpat med. Idag har det varit fantastiskt härligt väder och vi hade mina systrar över på hamburgare, naturligtvis vegetariska och satt ute i solen och bara njöt. Underbart! Då finns ingen tanke på att det har varit lite tugnt i mellanåt, det är bortglömt sen länge!

Mat– Jag har inte så mycket nytt att tillägga än vad jag har skrivit tidigare. Vegetariskt är det vanliga här hemma och äter vi någon form av kött så är det mycket mindre mängd som serveras. Jag har nu fått med mig min man kring att inte dricka mjölk till maten. En stor framgång! Min förhoppning är att slippa bära hem alla liter mjölk, göra en ekonomisk besparing och naturligtvis göra miljön en tjänst. Vad dricker ni till maten? Vi dricker vanligt vatten och vill vi ha det lite festligare blir det med citron och isbitar i. Jag vet att det kan låta präktigt och tråkigt men det räcker gott till oss.

Nu börjat trädgården på riktigt dela med sig av grönsaker och bär. Idag har jag plockat vinbär som jag frös in. Jag frös dom i en stor form för att slippa få en stor klump med bär. När dom blivit lite frusna la jag över dom i en påse och tadaaa så har jag styckfrusna bär.  Jag känner mig som en hamster som bara vill samla in allt ätbart och spara i frysen! Men det blir också helt avfallsfritt!

Avfall– Veckans avfallsmängd 7,2 kg! Jag hoppas verkligen detta är ett trendbrott. Efter lillasyster kom till världen har det varit nästan den dubbla mängden avfall varje månad så den här veckan inger hopp för framtiden. Tygblöjor och potträning har gett mycket mindre sopor- underbart! Framför allt att lillebror nu enbart har blöja på natten och då även ibland är torr på morgonen (så att blöjan kan återanvändas!) är en otrolig besparing av blöjor.

Sen är det lite slarv med återvinning för tillfället… jag får gå och eftersortera i den brännbara påsen och det är lite tröttsamt och trist. Speciellt kaffefilter kommer fel…

Jag har börjat hitta produkter i min vanliga mataffär så att jag kan handla mer förpackningsfritt eller minska på plasten. Ett exempel är dom här underbara tomaterna i lösvikt. Vi köper annars mycket cocktailtomater och de ligger i en plastbehållare med en plastförpackning runt. Här slipper vi all plast, skönt!

 Transport– Jag har funderat på hur jag ska redovisa den här posten på något bra sätt. Just transporter påverkar ju miljön väldigt kraftigt så jag tänkte om jag skulle föra någon statistik över detta också men än har jag inte kommit på något bra sätt. Kommentera gärna om du har något förslag!

Idag var jag nere på stan, helt själv utan barn, och tog spårvagnen. Så otroligt smidigt att komma ner till Nordstan på 13 min och slippa köer och letande av parkeringsplats.

Konsumtion– Ett parasoll, 3 par kalsonger, 3 par trosor, en mascara, ett puder. För ett bra tag sen köpte jag ett puder över nätet. Det skulle vara transparent- det var det inte. Det såg istället ut som att jag sminkat mig med vitt teatersmink och det var inte så klädsamt… så det var bara att köpa nytt.. vilket kändes väldigt surt!

Saker som lämnat hemmet- Vi röjde i barnens rum och en del gammalt pyssel och skräp slängdes. Sen har vi kört spillvirke och trädgårdsavfall till återvinningsstationen, två släpkärror blev det. Allt virke som går att elda sparade vi och andra bitar ”som kan vara bra att ha” sparades också. Jag är inte jättentusiastisk över att spara så här men mycket här i livet handlar om kompromisser och detta var en sådan.

Mål till nästa vecka– Fortsätta jobba på med potträning och tygblöjor trots några små resor vi ska iväg på.

 

 

Veckans summering

Mat: Jag jobbar vidare med den vegetariska biten. Den här veckan så har jag testat på att byta ut mejeriprodukter till vegetabiliska med blandat resultat. Jag har provat Oatlys Havregurt och Havredryck med Chai samt iMat (matlagningsgrädde). Havredrycken fungerade fantastiskt bra att göra ugnspannkaka på och lillebror älskade den. Jag och storasyster hade desto svårare att uppskatta att dricka den. Havregurten hade jag också lite svårt för men när jag blandade den med den vanliga naturella yoghurten gick det bra. Bättre än inget tänkte jag! iMat fungerade toppen att ha i linssåsen och det smakade precis som vanligt så den kommer jag fortsätta att köpa. När vi har gjort smoothie har jag tagit mandelmjölk istället för youhurt/mjölk och oj vad gott det blev och barnen märkte ingen skillnad. Det fungerade även bra när vi gjorde chiapudding. Så mandelmjölken och iMat fortsätter vi. Jag har även testat Plantis soygurt med naturell samt blåbärssmak. Den med blåbär är som godis, nästan lite väl söt för min smak men när jag blandar den med den naturella blir det smaskens.

En svårighet med maten är att så fort det är min man som planerar eller handlar mat så blir det kött. Han åkte och handlade lite mjölk och smör idag och kom även hem med ett kilo köttbullar. Det är naturligtvis helt ok och bra att ha i frysen för barnen älskar det men det går inte riktigt i linje med min vegetariska linje. Jag håller på att läsa en bok ”Kan vi tackla det nya klimatet?” där 18 forskare och experter ger sin bild av det hela. Där beskriver Fredrik Hedenus, docent vid institutionen enegi och miljö vid Chalmers, att en lakto- vegetarisk kost kräver hälften så mycket jordbruksmark som en genomsnittskost idag. Det tycker jag var mycket viktig och intressant information!

Transport: Jag har, tadaaa, börjat gå med barnen till förskolan. Det har fungerat över förväntan så det kommer jag försöka fortsätta med.

Energi: Forsätter med att tina mat och släcka lampor och tvättmaskinen går allt för ofta så inget nytt på denna front vad jag kan komma på.

Avfall: 13,9 kg denna vecka. Det blev en påse blöjor och en påse hushållssopor som tömdes på måndagen och idag var en påse blöjor full igen. Jag kämpar på med tygblöjor och pottträning och det går bra så jag hoppas kunna se en minskning på blöjfronten inom kort.

Konsumtion: Inget nytt inköpt.

Saker som lämnat hemmet: Jag fortsätter utrensning med minimalistutmaningen. Idag var det 11 saker som fick åka ner i en av påsarna som ska vidare till stadsmissionen. Vad skönt det är att bli av med saker! Jag försöker tänka vilka saker jag inte skulle vilja ta med om vi skulle flytta och då blir det lite lättare att ta steget och göra sig av med en pryl. Om ni vill se alla bilder på det jag rensat ut hittar ni det på Instagram och Facebook, sök på ”Avfallsfri”.

Målsättning till nästa vecka: Skriva två blogginlägg utöver veckans summering.

 

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑