Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

10 tips för att komma igång med en mer miljövänlig livsstil

Jag har nu hållt på med denna utmaning i några veckor och jag har skrivit ihop en lista med tips och reflektioner på vad du kan göra för att också komma igång med en mer miljövänlig livsstil. Min tanke är inte att komma med några pekpinnar och säga att du måste leva ett helt minimalistiskt liv och vara självförsörjande på mat för att leva klimatsmart. Jag vill komma med inspiration kring att det behöver inte vara så svårt att komma igång och att små förändringar leder till stora miljövinster på sikt! Förutom miljövinster så är även min tanke att genom att minimera min konsumtion och ägande av saker  så skapar jag ett lugn och en högre livskvalitet. Istället för att stressa genom livet efter att tjäna mer pengar för att kunna konsumera mer så kan jag stanna upp och vara nöjd med det som jag har här och nu tillsammans med min familj.

Vi alla gör så gott vi kan utifrån de förutsättningar vi har. Det kan lätt kännas som att man måste leva 100% rätt för att räknas som miljövänlig. Men tänk inte så! Nu tar vi ett steg i taget och varje förbättring som görs är en fantastisk miljövinst och förhoppningsvis även en vinst för din egen livskvalitet.

 1. Medvetenhet: Genom att börja fundera över din livsstil, konsumtion och avfall så kommer du automatiskt börja inse vilka förbättringar du kan göra. Ju mer du börjar fundera desto mer kommer du nog börja ifrågasätta val du gör och har gjort utan eftertanke. Det är så lätt hänt att vanor bara sker för att alla andra lever på det sättet, men vad är det som säger att just du inte skulle kunna göra på ett annat sätt. Förhoppningsvis inser du också att det inte krävs så mycket för att göra ett mer miljömedvetet val. Du kanske till och med kommer spara tid och pengar på det. En bra start kan var att bara vara mer sparsam med alla förbrukningsprodukter som du använder. Använd mindre tvål och tvättmedel och spara vatten genom att duscha kortare tid och stäng av kranen när du borstar tänderna. Vips så har du gjort miljön en tjänst utan att du egentligen behövt göra någon ansträngning.
 2. Få med dig din partner eller en kompis: Det är så mycket roligare att göra saker tillsammans med någon för att utbyta erfarenheter och få inspiration. Lever du tillsammans med någon är det en förutsättning att den personen är med i dina tankegångar för att det ska kunna bli en livsstilsförändring. Din partner behöver inte vara lika drivande som du men det måste finnas acceptans, respekt och förståelse för nya val som introduceras i hemmet och partnern behöver känna sig delaktig i detta. Har du barn så låt även de vara med och sortera avfall till återvinningen eller gå på en skräpplockartur i ditt närområde. Barnen tycker detta är jätteroligt och de lär sig tidigt vikten och vinsten av att ta hand om miljön och jordens resurser.
 3. Reflektera över dina egna prioriteringar: Tänk efter vad som är viktigt för dig respektive vad du lätt skulle kunna avvara. För oss skulle det i dagsläget vara svårt att göra oss av med vår bil så det är inte ett alternativ men vi köper gärna mycket begagnat och har inga problem att avstå regelbundna solsemestrar. Behåll russinen i kakan och försök ändra på något som inte upplevs lika viktigt eller svårt att förändra. Efter hand går det nog att hitta andra och mer miljövänliga russin som ger precis mycket livskvalitet som de gamla!
 4. Se över och planera din konsumtion: Undvik impulsshopping och köp bra och hållbara saker som går att reparera. Varje gång du köper något, ställ dig frågan om du verkligen, verkligen behöver den här varan. Kommer du på att du behöver något, skriv upp det på en lista så att du i god tid kan försöka hitta det begagnat eller hitta en affär som säljer en produkt som motsvarar dina krav. Du kanske till och med kan låna det av en vän eller granne? Ha som vana att alltid ha med en tygpåse när du handlar så att du slipper lägga varor i plastpåse. Är du bortbjuden och vill ha med dig något, plocka blommor från trädgården, baka ett bröd eller kakor eller köp ett träd i VI- skogen. När det gäller mat, gör matlista och handla efter den för att återigen undvika onödiga impulsköp och att du köper för mycket. Det tar inte mer tid än att du varje dag ska stå och stirra in i kylskåpet och undra vad du ska laga för mat idag medan barnen ligger på golvet och gråter. Håll dagligen koll i kylskåpet så att du i tid använder den mat du köpt och skulle något börja se lite ledset ut baka ett bröd på överbliven frukt/grönt, frys in bruna bananer till framtida smoothies eller rör ihop det som finns med några ägg till en omelett. Kasta ingen mat!
 5. En lång vandring börjar alltid med ett steg: Varje liten förändring du gör är en stort steg i rätt riktning för miljön. För att detta ska bli en hållbar livsstilsförändring kan det vara skönt att ta en sak i taget. Här är några förslag att välja bland: välj miljömärkta produkter till exempel bra miljöval, sänk tvätttemperaturen då det mesta blir rent vid 40 grader, drick kranvatten, byt ellleverantör till miljömärkt el, gör upplevelser/umgås med familj och vänner istället för att köpa nya saker, sätt upp ”reklam nej tack” på brevlådan, strunta i gratisprover, släck lampor i rum du inte vistas i, byt till lågenergilampor, ät mindre kött, ha dokument elektroniskt istället för att skriva ut. De finns ju hur mycket som helst att skriva om men detta var några exempel, välj ett redan idag som du känner är överkomligt att förändra!
 6. Inspiration på nätet: På nätet finns massor med  inspiration och motivation och det finns så många kloka och uppfinningsrika människor som har så bra och enkla lösningar på hur du får en mer miljövänlig lisstil. Börja surfa runt på Instagram och olika hemsidor, du kommer bli förvånad över hur mycket kunskap och tips som finns!
 7. Transport: Samåk till jobbet, åk kollektivt, cykla, ta tåget istället för bil/flyg. Varje gång du låter bilen stå är en vinst. Istället för att ta bilen till affären för att köpa den där mjölken eller osten är det ju oftast inga problem att ta cykeln och så får du frisk luft och motion på köpet.
 8. Ta en titt i din soppåse: Vad slängs i dina sopor och med handen på hjärtat, är det inte en hel del där som kan återvinnas? Där kanske du också kan se en lösning på hur du kan avfallsminimera ditt hushåll. Vad slänger ni mycket av och hur kan ni slänga mindre av den produkten/ byta ut den? För vår del slängde vi massor med hushållspapper. Det har vi nu enkelt kommit till rätta med genom att använda trasor av ett gammalt trasigt lakan. Helt gratis och den lilla ansträngningen det tog har vi igen under lång tid framöver då trasorna kommer hålla länge och vi kommer slippa köpa och bära hem hushållspapper. Om du tycker att det här med sopor är kladdigt och äckligt så är det ju fantastiskt att avfallsminimera för det handlar om att minska hanteringen och mängden av sopor. Färre promenader med en soppåse i handen och mindre hantering av avfall.
 9. Prata med din omgivning: Gör personer runt omkring dig medvetna om din ambition om en mer miljömedveten livsstil och se om de har tips och ideer. Du kommer se hur många det är som håller på med detta och har ett stort intresse för miljön. Sprid tänket om att vi alla måste hjälpa till med att hushålla med jordens resurser. Det kommer säkert leda till spännande och intressanta diskussioner och jag har personligen märkt att många är väldigt insatta och nyfikna kring detta. Det är roligt att vara miljömedveten!
 10. Rensa hemma: Var sak på sin plats och alla saker ska ha en funktion. Det kanske tar en tid att komma dit men börja på ett ställe, till exempel i bokhyllan eller  klädgarderoben. När du väl behöver den där ficklampan ska du direkt kunna hitta den och inte behöva köpa en ny för att en några månader senare hitta den gamla och då stå med två stycken. Skänk vidare det du inte behöver så att dina outnyttjade resurser kommer någon annan till glädje. Ofta upplever jag att både jag själv och andra känner en sån befrielse av att rensa hemma. Mindre saker ger mindre bekymmer och sakerna tar inte längre någon energi av oss. Behåll bara det som du verkligen älskar och behöver!

Börja med en sak på listan eller bara en mening under en av punkterna. Det är en stor framgång i sig och framgång föder ju som bekant framgång så bara sätt igång så är bollen i rullning! Lycka till!

4 Comments

 1. Hej!

  Jag såg en av dina kommentarer på Beas Insta om en lösviktsbutik i Göteborg. Så tänkte bara tipsa om Fram som har två butiker i Göteborg. Där har jag själv varit och gillar (jag bor dock inte i Gbg). En annan butik jag blivit tipsad om är Bara bra mat som också ska ha lösvikt.

  När jag ändå skriver kan jag tipsa om FB-gruppen ”Zero Waste 2017” där vi är en grupp människor som peppar varandra och försöker komma närmare ZW under 2017.

  • Avfallsfri

   april 20, 2017 at 12:13 e m

   Hej! Vad kul att du hittat hit och tack för input! Jag har varit på Fram men Bara bra mat kände jag inte till, tack för tips! Jag blev tipsad om den gruppen via en följare på instagam så jag har precis gått med, vi ses säkert där!

 2. Chez moi la situation semblable. J’invite vers la discussion.
  [url=https://twitter.com/miranjoan]janicePl[/url]

 3. Hej! Vilken bra och uppmuntrande lista! Jag håller verkligen med dig att det gäller att hitta de steg som är rimliga för just mig att ta för att leva mer klimatsmart, och inte kräva av mig själv att göra förändringar på ett sätt som skulle få livet att kännas jobbigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑