Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Brödbak av rester

Så här i semestertider när man åker bort är det lätt att matvaror hinner bli dåliga och slänga mat vill jag absolut inte göra. Ett tips är att baka bröd med lite av varje i. Idag bakade jag bröd med några morötter och rödbetor som började se lite ledsna ut.

Jag kör inte utifrån något recept utan har som regel 1/2 liter vätska till 1 paket jäst och tar i valfritt mjöl till önskad konsistens. Hellre lite för lös deg än att det blir för mycket mjöl. Då blir brödet lätt för kompakt. Bröd är så otroligt tacksamt då det ofta blir gott och lyckat trots att man inte följer exakta måttangivelser vilket passar mig perfekt. Det går att ha i lite av varje och jag har tidigare använt fil, matlagningsgrädde, hårda ostkanter, äpple, zucchini, pesto, tomater och kikärtor när jag har bakat (dock inte på samma gång!) och jag tycker att brödet blir lite saftigare och håller sig färskt längre när man framför allt har i grönsaker. Sen är det underbart med olika kryddväxter i, luktar gott gör det också. Har ni några andra tips på överblivna matvaror att ha i brödbaket?

Idag gjorde jag dubbel sats för att göra slut på jästpaketen innan vi åker bort några dagar. Så nu är frysen fylld med bröd och kylen har blivit av med rester. Gott blev det också!

2 Comments

  1. Bröd är precis som du säger väldigt tacksamt att göra då måtten inte behöver vara exakta. Underbart hur du framhåller att vi måste ta vara på den mat vi har!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑