Vid våra högtider känner i alla fall jag att det verkar som att vår konsumtion bara stiger och stiger och vi går loss på presenter, dekorationer och mat. Jag har tänkt efter för att se hur vi kan göra för att vara lite mer miljövänliga under påsken som vi har framför oss.

Det första och viktigaste tipset är att köp bara det du verkligen behöver inför storhelgen. Hur mycket mat/godis/presenter/dekorationer behöver du egentligen? Tänk efter före du handlar vad som är viktigt för just dig och din familj och satsa på det och lägg inte lika mycket pengar och tid på det andra.

Även detta år så får barnen begagnade påskägg. Vi har flera påskägg sparade i källaren och bara man är noggrann med att lägga undan äggen direkt efter att det är tömt så brukar det hålla. Våra barn får äta godis men de får lika många godisbitar som de är år gamla så det blir inte så mycket men ändå fullt tillräckligt. Ett tips är att klippa sönder godisbitarna, en ferraribil kan bli många godisbitar! Vi fyller ägget med några få utvalda godisbitar (finns bra ekovarianter), nötter och torkad frukt. Vill man så kan man ju även lägga i en liten present till exempel pixibok, hårsnoddar, fina ullstrumpor eller en liten peng. Försök pejla av läget om hela släkten ska samlas hur alla gör med påskägg till barnen. Någon mer än jag som varit med om att barnen fått fler än ett påskägg? Det är naturligtvis jättegulligt och kul för barnen med många ägg men jag upplever att lyckan inte stiger med antalet påskägg för barnen. Vill mormor och morfar/ farmor och farfar väldigt gärna ordna påskägg till barnen kanske inte föräldrarna också behöver göra det för det känns onödigt att vänja barnen vid att få saker i kvantitet. Vips har vi sparat på miljön, vi har sparat pengar och vi har även sparat tid!

En skattjakt för att hitta ägget är alltid uppskattat. Själva jakten kostar inget och det enda som behövs är en penna och ett papper för att göra en karta eller skriva ledtrådar på. Barnen är ute och springer och rör på sig och spänningen är på topp! Överlag så är storhelger dagar där vi ska passa på att umgås och njuta av varandras sällskap. En promenad tillsammans i skogen där barnen hittar spännande pinnar och kottar (som sen kan användas till pyssel) tycker jag kan vara ett av de bästa sätten att umgås på.

Välj bort att köpa nya fjädrar till påskriset. Fjädrarna kommer tydligen oftBildresultat för ull i påskrisa från kalkonfjädrar och plockas på levande eller döda djur mestadels från USA och Kina. Fjäderfän har jag tidigare läst är det djurslag som behandlas mest illa i djurindustrin och det är även svårt att kontrollera uppfödningen när den är utomlands. Jag såg på nyheterna för någon vecka sen om kommuner som istället pyntade med färgade ullbollar, jättefint! Annars kan det ju faktiskt räcka med dekorationer i riset i form av till exempel målade ägg och kycklingar. Pynt och dekorationer går utmärkt att hitta begagnat, allt från servetter till dukar och dekorationer om man nu önskar det. Bild från pandurohobby.se

 

Välj ekoägg och/eller från höns som varit frigående utomhus då de har större ytor att röra sig på. Ekologiska ägg innebär att hönorna får vara max 7 höns per kvadratmeter, utfodras med ekologiskt foder och att de får vara ute mellan maj och oktober. Frigående höns utomhus innebär att det får vara max 9 höns per kvadratmeter inomhus (samma som frigående höns inomhus) samt att varje höna ska ha tillgång till 4 kvadratmeter utomhus dit dom kan gå varje dag året om.

Färga ägg med lökskal, rödbeta eller blåbär. Koka upp vattnet med den råvara du tänkt att färga äggen med och låt det svalna. Koka äggen så långe som du önskar separat. Lägg sen i äggen i det fägade vattnet och låt dra någon/några timmar i kylskåp. Önskar du dekorera äggen kan du trä några gummisnoddar eller ett spetsband runt äggen innan de läggs i färgbadet.

Vid påsk är det stort fokus på mat, precis som vid alla storhelger. Det är lax, ägg, korv, köttbullar, lamm, sill, skinka med mera. Sill är ett bra alternativ ur ett miljöperspektiv då den inte är hotad och den lever på plankton. Den är även billig och nyttig och det sägs att den ska vara god men det har inte jag upptäckt än tyvärr. Om det är väldigt viktigt att följa traditionen inom familjen med alla kötträtter så går det faktiskt att kompromissa och göra lite mindre av dessa. Alla behöver kanske inte flera ägg och tio köttbullar var utan det kanske kan räcka med ett ägg och tre köttbullar. Då får man ändå sin mat man kanske älskar och har sett fram emot men det blir mindre klimatpåverkan och frosseri. Lägg till någon god sallad i härliga färger, kanske med grönkål och äpple som bas? Annars kan jag rekommendera finhackade rödbetor och keso ihop i en röra, mums! Sen vill jag återigen säga att köp mat i rimliga mängder. En stor påskbuffe brukar ofta avslutas med en stor tårta och sen mängder av godis. Är det någon som brukar gå hungrig från dessa måltider? Snarare tvärt om är min erfarenhet. Mängder av mat blir över och det är stor risk att mycket behöver kastas vilket är ett otroligt slöseri. Tänk efter hur mycket som beräknas gå åt och räkna då med att det ska få plats med efterrätt i magen efter middagen. Troligtvis kan du köpa lite mindre och där har du den bästa besparingen i både pengar och miljö som du kan göra!

Har du några andra smarta, miljövänliga påsktips?