Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Vad ska jag köpa i present?

Du är bortbjuden på middag. En kompis fyller år. Det ska firas jul med släkten. Det är alla hjärtans dag, fars dag, mors dag, bröllopsdag. Den här tiden på året brukar vara en period där chanserna är goda att vi är bjudna på en eller flera tillfällen där det förväntas att vi ska ha med oss en present. Därför tänkte jag idag skriva om hur jag försöker tänka nu när jag försöker minska min konsumtion och göra miljömedvetna val.

Det är många tillfällen när vi känner att det förväntas av oss att vi ska ha med oss en present. Oavsett hur du ser på konsumtion så kan det här med presentinköp vara lite klurigt. Det är lätt att det blir fel och vi vill ju såklart att den som får gåvan ska bli glad. Jag kan själv känna att om jag får en present av någon och hen har gjort en stor ansträngning kring denna så blir jag glad, oavsett vad det är. Det är verkligen tanken som räknas. Men om jag själv vill begränsa min konsumtion, hur ska jag då göra med presenter för att jag inte ska känna att jag köpt en sak som aldrig kommer till användning?

Fundera först på anledningen till att du ska köpa en present. Är det av dåligt samvete, för att visa kärlek, för att andra förväntar det av dig eller för att du känner att du förväntas köpa något? Säll dig sen frågan om den här presenten är något mottagaren behöver och om det kommer skänka mottagaren glädje eller nytta?

Förbrukningsvaror fungerar ofta som vin, choklad, te eller kaffe. Det går alltid åt och är uppskattat. Här kan listan göras lång och känner du personen relativt väl så kan du våga ta ut svängarna lite mer och köpa någon spännande krydda eller hygienprodukt som tvål eller hudolja. Du kan också göra något själv som till exempel att baka ett bröd eller småkakor som du lägger i en burk. Du kanske är duktig på något hantverk? Att få ett par hemstickade vantar är otroligt kul för vilken tid och möda personen som gav gåvan har gjort enbart för din skull. Tid kan faktiskt vara en fantastisk gåva att ge. Det är ofta något vi alla har brist på. Att då visa att en annan person är så viktig att jag avsätter min dyrbara tid till hen kan vara väldigt värdefullt och uppskattat. Jag kan komma ihåg gånger när min man kommit hem tidigare från jobbet enbart med motiveringen att han längtade efter sin familj. Då känner man sig så uppskattad och älskad och det är tusen gånger bättre än till exempel en chokladask.

Något jag har gott om här hemma är sticklingar av olika slag. Varför inte ta en fin kruka, antingen hemifrån eller på loppis och plantera en växt i och ge bort?

Min farmor, som inte längre finns med oss, gav bort saker från hennes hem som betydde mycket för henne och som hon tyckte passade till mottgaren. Det var väldigt roligt, personligt och uppskattat att få då alla saker hade en personlig historia. Nu kanske detta fungerar bäst att göra inom släkten och inte till ytliga bekanta men vid något tillfälle kanske det kan passa att skicka vidare en sak som finns i hemmet och som skulle kunna glädja någon annan.

Ge bort upplevelser som till exempel bio- eller konsertbiljetter, restaurangbesök eller skönhetsbehandlingar (som jag älskar att få!) Här kan du ju vara lite smart och se till att välja något som du tycker om för att sen se till att det blir du som blir medbjuden! För vad i livet är det du kommer ihåg? Oftast är det upplevelser du har delat med andra som du tycker om. Upplevelser ger gemensamma minnen som ni kan prata om och tänka tillbaka på under lång tid framöver. Du kan också skänka pengar till någon välgörenhetsorganisation eller ge ett medlemsskap i förslagsvis Naturskyddsföreningen, Greenpeace eller Amnesty.

Om möjlighet finns, fråga vad personen önskar sig för att öka chanserna att persenten blir rätt. Ska du köpa en sak se till att det du köper blir någon form av investering i en produkt som kan hålla länge och är schysst producerad.

Ett tillfälle som jag tycker är svårt är present till barnkalas. Det blir några kalas om året som ens barn blir bjudna till, vilket är underbart och trevligt, men det ska funderas ut vad som ska köpas till barnet som fyller år. Jag börjar tycka att vi borde kunna rationalisera bort dessa presenter i det här sammanhanget. Det kan finnas de som inte har råd att köpa present och då inte kan låta sitt barn gå på kalas och det blir en sån stress och hets med vad som ska ges. Ofta blir det plastprylar i det billigare segmentet som ges bort. Dessa leks det med i någon dag och sen ligger de i en låda. Så onödigt! Kan vi inte börja skriva ut ”inga presenter” på inbjudningskorten?  Räcker det inte med att våra älskade barn får ett roligt kalas? De får ju ändå så mycket saker av släkten. Hittills har vi köpt målar/ pysselböcker, Schleich– djur och lego när barnen varit bjudna på kalas.  Sen finns det massor med fina ekologiska leksaker eller leksaker som är giftminimerade hos till exempel Ekokul och Ekoleko men de presenter som ger minst miljöpåverkan är ju de som inte köps..!

För att slå in presenterna så kan du använda dig av tidningspapper av olika slag till exempel dagstidning eller serietidning. Eller varför inte en scarf/ tygstycke du inte använder? Ta för vana att spara på fina papper och snören som du själv får så att du kan återanvända dessa.

Jag måste erkänna att jag älskar att få härliga, fina presenter men samtidigt tänker jag så här. Att få ett par fantastiska diamantörhängen som bevis på äkta och evig kärlek betyder ingenting om jag inte får respekt, trygghet och förståelse. Får jag inte detta så blekar glansen i diamanterna väldigt snabbt. För att uppleva äkta kärlek, livskvalitet och lycka krävs andra faktorer än presenter och dessa kan du aldrig köpa för pengar utan du måste ge din tid, dina handlingar och hängivenhet till personen det handlar om. Då blir det väldigt självklart vad som betyder något i livet och vad vi behöver lägga kraft på för att uppleva meningsfullhet.

4 Comments

  1. Härligt inlägg! Jag har en presentlåda där jag sätter saker som jag rensar ut hemma. Tex. Gosedjur, pussel, spel, böcker. Även vuxen presenter. Fyller också på den lådan med seconhand fynd. Är så skönt att ha presenter hemma när ungarna ska på kalas. Dom får välja i lådan.

  2. Så bra inlägg !! Väldigt heltäckande Wow ⚘

  3. Åh så bra skrivet! Vi tänker precis lika tror jag 🙂 Ser fram emot att få läsa mer från dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑