Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Second hand

Det här med att handla kläder second hand känns som att antingen gillar man det eller så gör man det inte. Som ni kanske förstår så hör jag till kategorin som älskar second hand. Jag älskar att gå och leta efter fynd, både när det gäller kläder men också möbler.

När det kommer till andra kategorier så är fler benägna att köpa begagnat, till exempel när man ska köpa bil. Jag tror de flesta nån gång har ägt en bil som de köpt begagnad. För många är det en nödvändighet för att få ner priset och jag upplever också att fler tycker här att det är ok att köpa något använt. Kan det hänga ihop med att priset blir så avsevärt mycket bättre vid begagnatköp så att det gör att det blir värt det?

Vissa saker har verkligen blivit trendigt att köpa begagnat (eller ärva) som till exempel vissa möbler och då tänker jag på designklassiker och möbler som har en historia som gör att de blir personliga. Handväskor och klänningar känns också helt rätt. En begagnad Chanelväska, är det någon som tackar nej till det?

Nu finns det en uppsjö av ställen att handla på vilket ökar utbudet av kläder och också möjligheten till att kunna hitta specifika plagg eller märken som man är på jakt efter. Fler affärer finns att tillgå, framför allt i de större städerna, allt eftersom fler och fler får upp ögonen för att handla second hand samt att medvetenheten om klädernas påverkan på miljön ökar. Jag upplever också att det blir mer och mer vanligt med loppisar och klädbytardagar. När det kommer till att hitta saker och kläder till  barnen är loppisar oslagbara. Nätet erbjuder naturligtvis också mycket och där finns bland annat Blocket och Tradera.

Parallellt med att intresset för second hand ökar, ökar vår konsumtion av kläder. Vi lägger lika mycket pengar på kläder idag som i början av 2000- talet men vi köper fler plagg. Anledningen är lägre världsmarknadspriser på textilier. Vi kan köpa billigare kläder men vem är det som får betala det riktiga priset? Miljön? Textilarbetaren? Bomullsodlaren? De billiga kläderna gör att det är lättare och billigare att köpa ett nytt klädesplagg än att laga det. Jag hoppas klädaffärerna fram över kommer förändras från att vi ska köpa många plagg ofta till att affärerna kommer att erbjuda ”lagningskit” till kläderna så att de håller länge. Det vore även fantastiskt om affärerna kunde erbjuda oss konsumenter att sy om kläderna eller köpa till något som kan förändra ett plaggs look. Då kan ”grundplagget” användas under lång tid men vi kan ändå förändra vårt uttryck.

För att hantera våra kläder på ett miljömedvetet sätt gäller det att vi använder våra kläder under lång tid för att optimera användandet. Sen kan vi även tänka på att tvätta våra kläder mer sällan. Ofta kan det räcka med att vädra kläderna eller tvätta bort en enstaka fläck för hand. Enligt en brittisk studie så är den genomsnittliga livslängden på ett klädesplagg 2 år och 3 månader. För att producera en T- shirt går det åt 2700 liter vatten och till ett par jeans 11000 liter (här finns lite olika uppgifter på antal liter men vi kan alla konstatera att det är mycket vatten som går åt!) Genom att förlänga användningen av våra kläder med 3 månader blir den resursbesparande effekten av vatten 10 % (du sparar även på klimat, avfall och ekonomi). Förlänger vi användandet med 9 månader blir det 33 %. Då blir effekten av att använda sina kläder länge och att handla second hand väldigt tydlig. En annan aspekt är också att vi kan använda oss av färre klädesplagg. Hur många skjortor behöver du, 10? 20? Hur många jeans har du i garderoben och hur många av dom använder du? Handen på hjärtat så behöver vi inte den mängden kläder som vi har i våra garderober. Genom att sälja eller skänka bort så bidrar vi till den cirkulära ekonomin och plaggen kan komma någon annan till glädje istället för att kläderna ligger på en hylla längst in i vår garderob och samlar damm.

Tänk vad fina kläder man kan hitta, vissa till och med med prislapparna kvar. Vilket slit och slängsamhälle vi lever i! Jag har börjat se dokumentären ”The true cost” som handlar om textilproduktion och vår konsumtion. Där berättades att tidigare hade vi två- fyra säsonger inom modebranchen. Nu finns 52 (!) där de stora kedjorna pumpar ut nya kläder och modeller varje vecka. Allt för att vi ska känna att vi inte har tillräckligt med kläder och att vi måste skaffa oss det senaste. Helt sjukt!

Jag hoppas att trenden med att fler och fler väljer att handla second hand håller i sig. Det hjälper så mycket att bara köpa enstaka plagg begagnade. Så har du en kompis som vägrar köpa begagnat eller är du själv en som har svårt för det, utmana dig själv eller kompisen med att försöka hitta ett plagg vid ett tillfälle. Känns det svårt med kläder så den dagen du måste köpa något nytt till hemmet, prova då att kolla på begagnatmarknaden. Jag lovar du eller kompisen blir positivt överraskade!

Förra veckan var jag på Ebbes Hörna som Stadsmissionen driver och hittade en blus som jag redan har använt vid två tillställningar. Den kostade 40 kr, mycket överkomligt. Så hittills är pris per användning är så här långt 20 kr och jag har inte behövt köpa något nytt som belastar miljön. Det känns väldigt bra!

 

1 Comment

  1. Cpu-cost per use både pengamässigt för idividen samt även kostnaden för miljön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑