Det är så otroligt roligt att så många hittat hit till bloggen, välkomna allihopa, nya som lite mindre nya läsare. Jag tänkte att jag idag skulle beskriva och fördjupa hur jag tänker kring mitt koncept avfallsfri.

Av en slump så hittade jag en artikel om zero waste rörelsen och dess frontfigur Bea Johnson. Jag blev otroligt imponerad av att det gick att i princip inte producera några sopor. Men något som gnagde i mig var det här med glasburken med ens brännbara avfall. För er som inte känner till konceptet så brukar man inom denna rörelse visa upp sitt årliga brännbara avfall i en glasburk- det är med andra ord otroligt lite och oerhört imponerande! Men jag kände att det fanns så mycket avfall som man producerade som inte visades upp i burken. All konsumtion, transporter, hur vår bostad värms upp, restaurangbesök, hobbys utanför hemmet och så vidare, allt detta bidrar till avfall på ett eller annat sätt och det syntes inte. Nu vet jag att många ”zero wasteare” lever väldigt miljövänligt på många plan så jag vill inte svartmåla dessa på något sätt men jag vill personligen visa upp ett bredare förhållningssätt än avfall i en glasburk. För att leva avfallsfritt för min del är att lämna ett så litet klimatavtryck som möjligt av den livsstil jag och min familj lever och för mig är inte det bara mina sopor, långt därifrån.

Ni som har läst bloggen från start vet att jag verkligen inte är i mål (kommer jag ens komma dit?) och att jag har många områden med gigantisk förbättringspotential men det är samtidigt något som jag är väldigt mån om att visa upp. För de flesta är i min situation. Vår livsstil ger ett stort klimatavtryck och vi lever på ett sätt som inte är hållbart i längden. Jag vill visa att det går att göra skillnad trots flera barn och ont om tid. Ibland går det bra och ibland blir försöken mindre lyckade. Jag är övertygad om att min  resa inte kommer att vara spikrak utan ha toppar och dalar och jag vill inte komma med några pekpinnar kring hur man måste göra, bara förslag på hur jag tänker och gör.  Vissa saker jag förändrar kanske kommer visa sig vara felaktiga så att jag får tänka om och andra kommer (förhoppningsvis!) vara succé.  Det här hoppas jag andra kan känna igen sig i och då också påbörja en resa till en mer miljö- och klimatvänlig livsstil för det är anledningen att jag startade bloggen. Vi alla måste ta oss i kragen och inse att vi måste göra något för att fortsätta kunna njuta av vår tillvaro här på jorden. Min förhoppning är också att mina barn ska lära sig vikten av en miljövänlig livsstil och ha en ödmjuk inställning till naturen.

Varje söndag gör jag en summering av veckan som gått och då väger jag också vårt brännbara avfall. Jag har då olika punkter som tillsammans sammafattar min tanke med Avfallsfri.

Mat- Vi har börjat gå över mer till vegansk kost. Troligen kommer vi aldrig bli veganer men mitt mål är att vi i familjen helt ska sluta äta kött på hemmaplan. Jag har inga problem med att utesluta kött då jag har varit vegetarian under många år men min man är inte intresserad av att sluta. Då kan han äta kött någon gång på lunchen om han känner för det. Men hans medvetenhet kring att välja svenskt kött och köttprodukter har ökat starkt samt att fråga på restauranger varifrån deras kött kommer för att som konsument visa vad som efterfrågas. Vi är också noggranna med att ta tillvara på den maten vi har hemma och försöka undvika att slänga mat.

Transport- Hur vi väljer att transportera oss i vardagen och på resor ger en stor påverkan på miljön. Vi äger en dieselbil och vi försöker att åka så lite bil som vi kan (vilket är jättesvårt!). Med tre barn så blir det en större utmaning än om vi vore själva, naturligtvis, och speciellt nu när vi har en liten tvåmånaders bebis. Innan vi fick barn åkte jag och min man väldigt mycket tåg men nu blir det bil när vi ska hälsa på släkt och vänner. Min förhoppning är att vi framöver kan välja bort bilen mer och mer och då välja tåget alternativt cykeln.Ingen av oss behöver i alla fal ta bilen till jobbet vilket känns väldigt skönt. Kanske kan vi i framtiden avstå att äga en bil och vara med i en bilpool? Skaffa en elbil? Jag vet inte men här finns i alla fall stor förbättringspotential.

Vi flyger väldigt sällan när vi ska på semester utan trivs väldigt bra med att vara kvar i Sverige. Min man flyger dock en hel del i jobbet och jag hoppas att han kan trycka på så att han oftare kan ta tåget och visa att det går att ändra vanor och mönster.

Energi- Vi jobbar med att minska vår energiförbrukning genom att ha det lite kallare i huset (burrr, jag som är så frusen!), släcka lampor, köra disk- och tvättmaskin när de är fulla och på låg temperatur, tina frysvaror i kylen och så vidare. Vi ska titta över vårt elavtal framöver för att se om det går att byta till något mer miljövänligt. I dagsläget kommer vår el från sol- vind och vattenkraft.

Avfall- Jag väger allt brännbart avfall för att se om vi kan minska detta. Det är inte alltid så lätt för ibland åker det ner saker där som inte går via soppåsen. Till exempel nu när vi hade hantverkare som arbetade i trädgåden. Då upptäckte jag att det låg aluminiumburkar och blandat ”bös” i soptunnan en dag och det har jag ju inte vägt (och det var inte sorterat…) så vi får se hur mina uppgifter stämmer överens med det som kommer på fakturan framöver! Vi försöker sopsortera i så hög grad som det går. Här är motivationen lite olika inom familjen (nämner inga namn) så jag får gå och ”eftersortera” ibland då det har hamnat lite för mycket i den brännbara påsen! Jag kämpar på med tygblöjor för att minska vårt blöjberg och så försöker vi får vår tvååring att sluta med blöjor vilket går ganska bra.

Konsumtion- Denna punkt handlar helt enkelt om- köp så lite som möjligt! Ska vi köpa något så försöker vi tänka igenom inköpen ordentligt och genom att registrera de olika köpen blir vi också mer medvetna om vad vi köper. Nu är inte vi några stora konsumenter av kläder och prylar, vad vi köper mycket av är byggmaterial till våra renoveringar av huset. Nu är vi förhoppningsvis klara med det sista i huset så nu blir det nog inte så mycket av den varan framöver.

Saker som lämnat hemmet- Jag har även ett minimalistiskt tänk. För att skapa mer harmoni och lugn i hemmet vill jag ha så lite onödiga saker och prylar som möjligt. Jag vill slippa gå och städa mest hela tiden och jag upplever att när ett rum/ låda/ hylla/ hörn är rensat så känns det så otroligt skönt och befriande.

Målsättning till nästa vecka- Att ha tydliga mål är en bra morot för att skapa förändring. Sen vårt underbara nytillskott föddes så har det mest varit att hålla näsan ovanför vattenytan och bibehålla det som vi påbörjat men nu framöver hoppas jag att vi även ska kunna göra några små framsteg här och var.

Så här tänker jag alltså om mitt koncept ”Avfallsfri”. Jag ser fram emot att fortsätta dela mina tankar och funderingar med er och hör gärna av er med frågor eller tips och ideér. På Instagram och Facebook lägger jag upp lite extra notiser så följ mig gärna där också om du inte redan hittat dit. Även där hittar ni mig under namnet ”Avfallsfri”.