Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Välkommen till avfallsfri!

Välkommen hit!

Jag har länge känt att jag måste göra något för att komma tillrätta med alla sopor och konsumtionsvaror som vi producerar och slänger. Trots att vi i mitt hushåll sopsorterar och har kompost så blir det stora mängder avfall och jag känner att allt detta är resurser som skulle kunna läggas någon annanstans. Hur kommer det sig att vi har ett så oerhört stort behov av att köpa så mycket saker som vi efter en kort tid tröttnar på och slänger in i en redan överfull skrubb eller i soptunnan? Vi verkar inte värdesätta våra saker utan tänker att går något sönder så är det lätt att köpa något nytt i närmsta köpcenter.

Ändå verkar vi svenskar tycka att vi är så otroligt duktiga och miljövänliga trots att vi är ett av de länder som lämnar störst avtryck på miljön. Vi sopsorterar ju en del. Vi köper en del ekologisk mat. Ibland köper vi ett klädesplagg i ekologisk bomull från en klädkedja. Det är ju bra. Men allt annat vi gör där i mellan. Tar bilen för att det är för långt/regnar/blir rufsig i håret. Take- away kaffet. Thailandsresan. Det berg av förpackningar som kommer från vår konsumtion av mat och prylar. Vad gör då en t- shirt i ekologisk bomull en gång i halvåret (där t.ex. infärgningen av plagget inte är medräknat..)? Vi kan tänka oss att köpa något som sägs vara miljövänligt men vi kan inte tänka oss att göra något som påverkar vår bekvämlighet i negativ riktning.

Det här är ju så himla inte bra. Jag vet, för jag är själv där. Dock dricker jag inte kaffe så jag bidrar inte med några take- away muggar och jag har aldrig varit i Thailand men jag tror nog ni förstår grejen. Här sitter jag, en mamma till två barn och en tredje på väg vilken dag som helst, i en villa i utkanten av en storstad. Gift, medelklass, volvo V70. Priviligerad. Det är jag som skapar sopberget. Naturligtvis inte helt själv men folk som du och jag och grannen bidrar till att jordens resurer inte räcker till.

Det här måste vi ju ändra på! Vi bara måste, det finns inget annat. Det är lätt att säga att det är politikernas ansvar och att det inte spelar någon roll vad den enskilda individen gör. Men hur vore det om vi får fler och fler att inse att det går att påverka och att du och jag och grannen kan göra skillnad i det lilla. Att en positiv ring på vattnet genererar fler postiva ringar och att vi tillslut är så många som engagerar oss så att det syns i ett större sammanhang.

Jag är ingen miljöexpert. Jag kan ingenting om hur jag kan avfallsminimera mitt och min familjs liv. Jag är inte heller någon teknikexpert så det här med blogg och hemsida är något jag kommer lära mig successivt. Men jag vill bjuda in dig till att följa med mig på min resa och förhoppningsvis bli inspirerad till att försöka göra det som går att göra för att hjälpa till att rädda världen.

Jag ska under ett år försöka minska mitt och min familjs avfall till ett minimum så jag håller just nu på att väga alla sopor som hamnar i soptunnan för att ha ett utgångsvärde. Självklart ska jag också försöka minska på det avfall som går till återvinningen, framför allt plasten och jag tänker mig även att som en del av detta försöka minska på vårt miljöavtryck vad gäller energi och transporter. Dessa genererar inte avfall i min soptunna men de ger avfall på andra ställen och belastar miljön.

När jag har börjat läsa mer om avfallsminimering harjag sett flera personer stå med en glasburk som symbol för deras avfall under ett år. Det här är inget jag eftersträvar även om jag förstår den visuella effekten av det. Att ha så lite avfall är ju naturligtvis fantastiskt men jag tycker att det finns risk att man missar helheten.  Jag gör inte detta för att efter ett år kunna visa hur duktig jag har varit utan för att förhoppningsvis kunna visa och känna att det går att göra skillnad genom att göra så gott man kan. Inget av detta kommer gå att genomföra över en natt. Jag hoppas även att det här kommer tillföra att mina barn får en ökad föståelse för att vi måste ta hand om de resurser som finns och att livet innehåller så otroligt mycket mer än att konsumera nya saker.

Nu finns det ingen återvändo, nu sätter vi igång med att rädda världen!

2 Comments

  1. Det blir ju svårt för dig i din nuvarande situation men finns folk som dupsterdivar, tar sig in i butikers containrar och plockar med sig mat som skulle gå till spillo.

    En till konkret sak du skulle kunna göra är att starta någon slags grupp med dina grannar där ni tillsammans köper verktyg och andra saker så att man slipper konsumera en massa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑