Då var en ny, händelserik vecka till ända. Min man har nu äntligen gått på semester men vi har jobbat på flera och olika sätt ända in i kaklet så nu ska det bli skönt att vara två stycken hemma och förhoppningsvis hinna hitta på roliga aktiviteter hela familjen.

Det blev bara ett blogginlägg i veckan men jag hoppas och tror att det blir lättare att få tid nu när vi är två hemma. Jag har sett på några andra bloggar att de som skriver kommer publicera färre under semestern men jag hoppas på tvärt om. Ständigt optimist! Maken har varit iväg och jobbat på annan ort tre dagar denna vecka så det var kanske lite väl ambitiöst att tro att jag skulle hinna med tre barn och att guida snickare själv och få tid över till att skriva.

Avfall: 14,7 kg. Anledningen till att det blev så mycket denna vecka är att jag nu börjat tömma soporna varje vecka för att det ska bli tydligare hur mycket sopor varje vecka resulterar i. Jag insåg detta när jag satt med diagrammet över veckorna och såg hur mycket det svängde mellan veckorna. Nu hoppas jag framöver att det ska bli mera lättöverskådligt och tydligt.

Nu har vi på allvar kört igång med tygblöjor och min man har sakta men säkert börjat anpassa sig till detta. Att det ska ta sån tid för vissa.. suck! Visst vi får byta oftare men det är ju så mycket värt det i mina ögon. När vi ändå körde på med tygblöjor tog jag tag i att få vår 2,5- åring ”rumsren”. Så nu har vi köpt kalsonger till honom och på allvar börjat få honom att gå på potta/ toalett och det går över förväntan. För ska vi få ner vårt avfallsberg så måste även hans blöjor minska och förhopningsvis försvinna snart. Nu när vi alla är hemma kommer det vara en utmaning och krävas planering och engagemang att få avfallet att minska. När vi är på semester kommer jag försöka göra en uppskattning av avfallet när det inte finns våg och annars mäta som vanligt. Det är annars lätt, är min uppfattning, att vi på semestern blir lite slarvigare med sopsorteringen. Alla utflykter genererar också lätt mer avfall då engångsprodukter och förpackningar lätt används mer. Ett fördjupat inlägg om detta hoppas jag kan komma i veckan.

Mat: Vi kör på med mestadels vegetarisk mat. De gånger vi äter kött försöker vi äta mindre mängd för att göra ett mindre klimatavtryck. Det känns även bättre för mig ur en etisk aspekt. Jag försöker få mina tre komjölkskalvar att inte dricka mjölk till maten men det sitter långt inne, framför allt för 30+ åringen. Vad är det för fel på vatten? Det är så gott som gratis, den bästa törstsläckaren och det kräver ingen bärning hem från affären utan finns i kranen. Här jobbar jag i motvind känner jag.

Energi: När vi har tygblöjor så tvättar jag upp de varje dag då jag bara har 11 stycken i dagsläget och de behövs under en dag. Det skulle vara intressant att veta hur mycket energi som går åt till produktion av engångsblöjor för en dag respektive en tvättmaskin körd på 60 grader. Jag försöker kompensera detta med att duscha varannan dag och så kort tid som möjligt. Tror ni det är en vettig kompensation eller är det bara en mental förbättring?

Transport: Småturer försöker vi strunta i bilen och gå nu när vi har mer ledig tid. Sen kommer det bli mer bilåkande nu under semestern så vi får verkligen försöka undvika att ta bilen när vi väl är hemma. Idag bar det till exempel av på en dagsutflykt till Nordens Ark, en resa på ca 20 mil tur och retur.

 Utterspaning.

Inköp: 3 par kalsonger till lillebror och fler kommer köpas in framöver. Vi var lite osäker på storleken så därför vågade vi inte köpa fler i första omgången.

En övervakningskamera+ förstärkare. När altanen var färdig ville maken sätta upp en extra övervakningskamera där så det köptes in. När den väl var på plats upptäcktes att vår rauter inte nådde ända dit så en förstärkare köptes in. En grej som kräver en grej… Men nu funkar allt i alla fall.

Saker som lämnat hemmet: Alla saker som jag rensat ut under minimalistutmaningen kördes till Stadsmissionens second hand i veckan. Vilken härlig känsla det var att bli av med allt! Denna rensning har inspirerat till att rensa mer så det kommer jag fortsätta med.

Mål till nästa vecka: Det SKA bli två blogginlägg innan söndagssummeringen!