Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Veckans summering

Det har varit en härlig och produktiv vecka. Vårt bygge av altan är färdigt och det är alltid skönt att lägga ett projekt till handlingarna och få njuta av det man kämpat med. Idag har det varit fantastiskt härligt väder och vi hade mina systrar över på hamburgare, naturligtvis vegetariska och satt ute i solen och bara njöt. Underbart! Då finns ingen tanke på att det har varit lite tugnt i mellanåt, det är bortglömt sen länge!

Mat– Jag har inte så mycket nytt att tillägga än vad jag har skrivit tidigare. Vegetariskt är det vanliga här hemma och äter vi någon form av kött så är det mycket mindre mängd som serveras. Jag har nu fått med mig min man kring att inte dricka mjölk till maten. En stor framgång! Min förhoppning är att slippa bära hem alla liter mjölk, göra en ekonomisk besparing och naturligtvis göra miljön en tjänst. Vad dricker ni till maten? Vi dricker vanligt vatten och vill vi ha det lite festligare blir det med citron och isbitar i. Jag vet att det kan låta präktigt och tråkigt men det räcker gott till oss.

Nu börjat trädgården på riktigt dela med sig av grönsaker och bär. Idag har jag plockat vinbär som jag frös in. Jag frös dom i en stor form för att slippa få en stor klump med bär. När dom blivit lite frusna la jag över dom i en påse och tadaaa så har jag styckfrusna bär.  Jag känner mig som en hamster som bara vill samla in allt ätbart och spara i frysen! Men det blir också helt avfallsfritt!

Avfall– Veckans avfallsmängd 7,2 kg! Jag hoppas verkligen detta är ett trendbrott. Efter lillasyster kom till världen har det varit nästan den dubbla mängden avfall varje månad så den här veckan inger hopp för framtiden. Tygblöjor och potträning har gett mycket mindre sopor- underbart! Framför allt att lillebror nu enbart har blöja på natten och då även ibland är torr på morgonen (så att blöjan kan återanvändas!) är en otrolig besparing av blöjor.

Sen är det lite slarv med återvinning för tillfället… jag får gå och eftersortera i den brännbara påsen och det är lite tröttsamt och trist. Speciellt kaffefilter kommer fel…

Jag har börjat hitta produkter i min vanliga mataffär så att jag kan handla mer förpackningsfritt eller minska på plasten. Ett exempel är dom här underbara tomaterna i lösvikt. Vi köper annars mycket cocktailtomater och de ligger i en plastbehållare med en plastförpackning runt. Här slipper vi all plast, skönt!

 Transport– Jag har funderat på hur jag ska redovisa den här posten på något bra sätt. Just transporter påverkar ju miljön väldigt kraftigt så jag tänkte om jag skulle föra någon statistik över detta också men än har jag inte kommit på något bra sätt. Kommentera gärna om du har något förslag!

Idag var jag nere på stan, helt själv utan barn, och tog spårvagnen. Så otroligt smidigt att komma ner till Nordstan på 13 min och slippa köer och letande av parkeringsplats.

Konsumtion– Ett parasoll, 3 par kalsonger, 3 par trosor, en mascara, ett puder. För ett bra tag sen köpte jag ett puder över nätet. Det skulle vara transparent- det var det inte. Det såg istället ut som att jag sminkat mig med vitt teatersmink och det var inte så klädsamt… så det var bara att köpa nytt.. vilket kändes väldigt surt!

Saker som lämnat hemmet- Vi röjde i barnens rum och en del gammalt pyssel och skräp slängdes. Sen har vi kört spillvirke och trädgårdsavfall till återvinningsstationen, två släpkärror blev det. Allt virke som går att elda sparade vi och andra bitar ”som kan vara bra att ha” sparades också. Jag är inte jättentusiastisk över att spara så här men mycket här i livet handlar om kompromisser och detta var en sådan.

Mål till nästa vecka– Fortsätta jobba på med potträning och tygblöjor trots några små resor vi ska iväg på.

 

 

4 Comments

 1. Vilken trevlig blogg!
  Och vilka fina påsar till körsbärstomaterna! Har du gjort dem själv?

  • Avfallsfri

   juli 24, 2017 at 7:05 e m

   Tack, vad glad jag blir! Ja jag har gjort dom själv av gamla gardiner, superenkelt! Jag är verkligen ingen fena med symaskinen så kan jag kan de flesta!

 2. Ett litet förslag från mig på hur du kan redovisa dina transporter.
  Gå in på transportstyrelsens hemsida och klicka dig fram till fordonsuppgifter. Fyll i registreringsrumret på din bil och klicka på motor och miljö. Där kan du se hur många gram CO2 din bil släpper ut /km.
  Nollställ tripmätaren på din bil varje vecka och räkna ut en summering på söndagen hur stor mängd CO2 du släppt ut genom bilkörning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑