Semester, vad underbart det är! Den här veckan har vi varit bortresta så det har varit en del bilåkande men också avkoppling. Att glömma bort vilket datum eller dag det är och bara ta dagarna som de kommer är väldigt befriande. Vi har varit hos min svärmor och njutit av vacker natur och underbara hästar och efter det har vi varit hos mina föräldrar och hälsat på massa vänner, gjort utflykter och socialiserat.

Det behövs inga filter sådana här dagar!

Mat-  Trots att vi varit på resande fot tycker jag att vi har fått till det här med mat väldigt bra. Vi har storhandlat, mestadels vegetariskt, och planerat måltiderna så att ingen mat har behövt kastas. Hos mina föräldrar har vi lyxig helpension (finns det något bättre för trötta småbarnsföräldrar!?!) så här har vi inte behövt vare sig handla eller laga mat. De äter lite mer animaliskt än vi men det är svenskt och/ eller ekologiskt kött. Mina matvanor kommer ju naturligtvis från mina föräldrar och jag är uppväxt med att linsgryta och spenatgratäng är helt naturliga inslag i matvardagen så trots att vi äter lite mer kött här så är det vegetariska ett helt normalt inslag vilket är väldigt skönt.

För att undvika onödigt avfall så har vi varit väldigt duktiga med att göra matsäckar när vi gör små utflykter eller åker långt i bilen. Då behöver vi inte köpa snabbmat eller annan mat i engångsförpackningar och vi kan styra vilken mat vi vill äta i högre grad. Det sparar även mycket pengar. Min mamma är mästare på detta. En dag var vi i en nöjespark 7 personer en hel dag utan att behöva köpa någonting i matväg. Det är planering det!

Avfall- Eftersom vi inte varit hemma så har inget avfall hamnat i vår soptunna. Jag har inte kunnat väga några sopor när vi varit på landet på grund av avsaknad av våg. Hos mina föräldrar har det varit svårt att väga då soporna kommer från fler personer än annars och det kändes lite extremt att dela upp vårt avfall i olika påsar. En gissning skulle vara runt 8 kilo. Lillebror är helt torr- wow vad duktig han är! Till och med på natten är han torr. Vi har fortfarande haft blöja på natten men den har vi kunnat återanvända då den inte blir våt. Väl hemma ska vi sluta med detta och låta honom sova utan.

Vi har sopsorterar som vanligt förutom när vi var på landet. Där hade vi inte möjlighet att kompostera eller sortera plast men det kan vi lösa framöver om viljan finns. Genom att skaffa en hink med lock kan vi ta med matavfall till en kompost en dryg kilometer bort. Plasten kan vi ta med till en återvinningsstation som ligger några kilometer bort.

Vad jag kan tycka, som känns lite nedslående, är att när vi åker så mycket bil som vi gör just nu så känns sopsortering, återvinning och att försöka minska sitt avfall som en droppe i havet. Självklart förstår jag att det inte är oviktigt men bilen känns som den stora boven i dramat just nu vilket gör att jag har tappat gnistan något.

Transport- Ja det var ju som sagt det här med bilåkandet. Än så länge har vi nog åkt drygt 120 mil… Hade vi kunnat åka tåg? Ja i vissa fall. Till svärmor går det jättebra med tåg. Men till det huset vi bor i när vi är där är det en halvmil från tågstationen och det hade inte varit realistiskt att gå och det är svårt att bli hämtad när vi är fem i familjen. Att handla mat hade varit svårt. Vi bor inte hemma hos min svärmor och det är cirka två kilometer mellan husen så varje gång vi ska till dom skulle vi i så fall behöva gå i 20 minuter med tre barn. Sen alla våra utflykter vi gjort till nära och kära hade inte gått att genomföra i samma utsträckning utan bil. Vi hade helt enkelt inte hunnit med. Det känns som att jag kommer med massa undanflykter nu men i dagsläget hade det inte varit realistiskt att resa utan bil så på något sätt rättfärdigar jag vårt resande. Även om jag tycker att det känns fel…

Energi- Att dra igång ett sommarhus är väl kanske inte det bästa om man ska spara energi men tack och lov att det kom värme så att vi fick huset varmt utan att brassa på elementen på max. Vi eldade en del och det fick bort den här råa, kalla luften som ett hus som stått tomt länge har.

Jag har pratat en hel del med min kloke far om det här med energi och skillnaden mellan energi och resurs. Energi har vi egentligen väldigt gott om i Sverige och så länge solen lyser har vi tillgång till det. Resurser däremot är ändliga och det är där vi måste vara sparsamma. Med det sagt så ska man ju naturligtvis inte slösa på energi och välja energi som kommer från en hållbar källa. Det blir nog ett inlägg om detta nån gång framöver för det är väldigt intressant tycker jag.

Konsumtion- Ingen onödig konsumtion men idag så har jag varit och handlat kläder till mig själv. När jag fyllde år så fick jag presentkort i två klädaffärer så idag, när vi fick barnvakt till de två äldsta barnen, passade vi på att handla. Min garderob  har minst sagt varit skral och jag tror att det var fler en en peron som tyckte den behövde utökas. Så idag har jag köpt: en kjol, tre par byxor, ett par shorts, ett par skor, fyra kortärmade tröjor, en bh, tre par trosor, hårsnoddar och ett par solglasögon. Det kan låta mycket men jag hade innan detta till exempel bara ett par byxor som passade bra så det var verkligen dax.

Saker som lämnat hemmet- Inget

Mål för nästa vecka- Jag fick ett tips av en läsare om hur jag kunde redovisa min bilkörning på ett bra sätt. Hon tipsade om att man på transportstyrelsens hemsida kan se hur mycket bilen släpper ut i CO2 och att jag med den infon kan redovisa hur mycket vi släppt ut varje vecka. Smart! Det tror jag att jag ska pröva att göra denna vecka!