Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Veckans summering

Vad veckorna går snabbt! Det kändes som att jag nyss skrev en summering. Så vad har hänt denna vecka kring vår avfallsminimering och miljömedvetenhet?

Jag har inte hunnit läsa klart boken Zero Waste Home än men jag har kommit en bra bit på väg.

Jag har inte gjort klart en till påse. Denna vecka har jag uppenbarligen inte varit lika produktiv som förra..

Mat: Vi har varit bra på att äta upp rester. Det blev nämligen en del storkok i veckan så det var bra att inget gått till spillo. Jag har också bakat mer bröd. Sen har jag  börjat planera mer och mer för hur vi ska göra för att minska antalet matförpackningar. Jag har blivit tipsad om två affärer här i Göteborg där det finns bra möjligheter att köpa lösvikt och jag kommer återkomma till detta framöver.

Transport: Maken har tagit bilen till jobbet för att kunna lämna och hämta barnen på förskolan då jag inte har kunnat hjälpa till med det från och med i torsdags.  Vad skönt de ska bli när jag är rörlig igen, jag ser ljuset i tunneln!

Energi: Det har varit ganska soligt denna vecka så det har blivit väldigt varmt i huset så vi har kunnat sänka bergvärmepumpen. Vi har naturligtvis en sensor som mäter inomhustemperaturen och som pumpen anpassar sig till. Men när solen gassar på hela dagen från lunch och framåt så känns det så onödigt att pumpen har gått på förmiddagen. Nu såg jag att det skulle bli jättedåligt väder imorgon så vi får se hur länge vi kan behålla sänkningen.

Avfall: Vet ni vad? Vi har inte behövt ta ut några fyllda soppåsar än! Visst är det fantastiskt! Jag är helt överlycklig! Sophinken med blöjor är dock väldigt full så den får vi nog ta ut imorgon men påsen i köket är bara halvfull. Vi brukar behöva slänga två påsar brännbart avfall varje vecka och nu verkar vi ha hittat början på ett koncept till avfallsminimering. Jag tror det är så enkelt att svaret på hur vi har kommit hit är att vi helt har slutat med hushållspapper, återvinner yoghurtförpackningarna och tänker lite extra på att återvinna det som återvinnas kan.

Konsumtion: Inga nya saker har köpts in.

Saker som lämnat hemmet: Inget har lämnat hemmet, men något mer klädesplagg har hamnat i påsen som ska till secondhand.

Svårigheter: Får jag skylla på gravidtrötthet som ligger som ett töcken över mig?

Möjligheter: Det är så roligt att fler och fler hittar hit! Ni är alla varmt välkomna och sprid och dela gärna inläggen så att ännu fler hittar hit! Jag finns på Instagram och Facebook också och där lägger jag upp lite extragrejer som inte publiceras här.

Jag är riktigt sporrad över hur bra det har gått att introducera trasor istället för hushållspapper. Att vi inte har gjort så här tidigare? Har ni fortfarande hushållspapper hemma, skippa det redan idag och byt det mot trasor av ett gammalt lakan eller liknande! Så enkel miljöbesparing (som också spar pengar)!

Målsättning till nästa vecka: Gör om och gör rätt. Läs ut boken och sy klart en påse till frukt och grönt. Jag har även ett par byxor som jag lagat åt äldsta barnet många gånger men som bara går sönder igen och igen. Nu har jag tänkt göra ”bomullsrondeller” av dom för att ta till vara på det tyget som fortfarande är bra. Hoppas jag hinner med detta!

1 Comment

  1. Kul att läsa. Jag jobbar mycket med att recycla och kompostera. Men egentligen skulle jag, precis som ni, tänka mer på vad jag köper.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑