Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Veckans summering

Vilken vecka det har varit! I måndags kom dagen då familjen gick från fyra till fem medlemmar. En underbar och ljuvlig tjej kom till världen i rasande fart så det är en väldig tur att vi bor nära sjukhuset och att en vän kunde vara på plats på två minuter så att vi kunde åka! Det har gjort att veckan har dominerats, naturligtvis, av att njuta till max av vårt nytillskott och umgås med hela familjen. Så nu sitter jag här och håller lillasyster med ena armen och ammar och skriver med den andra. Efter en tuff graviditet så är det helt fantastiskt att hon äntligen är här! Men nu nog om detta och över till veckan i ett avfallsperspektiv.

Utvärdering av veckans mål: Jag har börjat rensa ut hundsaker och det har känts väldigt skönt att bli av med grejer. Jag har inte hunnit göra ett diagram än men jag ska ta hjälp av min underbara make i veckan och förhoppningsvis få till något överskådligt.

Mat: Jag har varit och storhandlat- för första gången på nästan 5 månader! Jag gillar verkligen att handla mat så detta har varit något jag har längtat efter. Väl i affären så hade jag tillräckligt med att köra vagn och få med mig mina två medhjälpare, en femåring och en tvååring, så det var inte läge att stå och vrida och vända på förpackningar. Men jag använde mina fina tygpåsar till frukt och grönt och det fungerade jättebra. Det var så skönt när vi kom hem och jag bara kunde lägga upp frukt i fruktskålen och grönsaker i kylen utan att ha en massa plastpåsar som direkt ska kastas. Jag har läst att en sådan plastpåse används i genomsnitt 20 minuter innan den kastas och det är ju ett väldigt slöseri.

Transport: Bilen har stått mycket denna vecka eftersom vi varit mestadels hemma.

Energi: Med en nyföding i huset blir den dagliga duschen automatiskt kraftigt förkortad och ur ett energi- och miljöperspektiv är det positivt. Ur ett välbefinnandeperspektiv… tja det lämnar jag osagt.

Avfall: 3,9 kg blöjor och 3,5 kg hushållssopor. Vi har även varit och slängt skräp till återvinningen.

Konsumtion: Inget nytt köpt trots lillasysters ankomst.

Saker som lämnat hemmet: Hundens bädd, vatten- och matskål och tre flaskor hundschampo fick följa med min syster idag. Ett par gravidbyxor och en gravidtröja följde med min andra syster. Underbart att bli av med grejer!

Svårigheter: Sömnbrist och distraktion av ljuvligt söta barn!

Möjligheter: Trots att jag vill begränsa min konsumtion och minska sopberget nu idag ser jag fördelen med att ta en sak i taget för att det ska bli en hållbar livsstilsförändring. Att byta ut hushållspappret har gått fantastiskt bra och flera som kommer hem till oss tycker att det är en jättebra lösning. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler till detta för trasor av gamla lakan/handdukar finns ju oftast redan hemma. Att ha tygpåsar även till frukt och grönt är också en väldigt enkel men effektiv åtgärd och lätt att bibehålla när väl påsarna är på plats.

Målsättning till nästa vecka: Upprätthålla det vi byggt upp hittills. Med tanke på vår nya familjemedlem så ska vi inte lägga ribban för högt!

1 Comment

  1. Grattis! 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑