Vårt lilla nytillskott har börjat få för sig att vara mer vaken och kräva mycket uppmärksamhet, framför allt på kvällstid, därav torka på inlägg. Jag har så mycket jag vill skriva om men hinner ingenting känns det som. Men även fast jag vill skriva om mycket prioriterar jag att få sova när väl lillskruttan sover. Därför blir det en dubbeluppdatering för två veckor denna söndagen. Jag hoppas verkligen att jag ska kunna få mer tid framöver för jag känner mig superinspirerad och har många inlägg som ligger i bakhuvudet och vill ner i skrift.

Mat: Hemmets alla måltider förutom 3 har varit vegetariska på två veckor. Det har inte varit några högljudda protester från någon i familjen så jag fortsätter att planera maten utifrån ett vegetariskt tema. Barnen äter fortfarande som vanligt på förskolan. Tidigare har de fått välja lördagsgodis (när de kommit på att det är lördag, vi påminner aldrig) men igår så fick de välja vad de ville i fruktdisken istället. Det blev vindruvor och vattenmelon! Tänk om ett nyttigt val kunde vara ett billigt val också…! Men de slipper få i sig konstiga tillsatser, färgämnen och palmolja och det är det värt.

När jag handlar väljer jag bort plastförpackningar där det är möjligt. Pasta är en sådan produkt där det finns både plast- och pappförpackning så då väljer jag pappförpackningen för att minska på min plastanvändning. Men ofta tycker jag att det är svårt att hitta andra alternativ. Vi äter en del halloumi och det har jag inte hittat i lösvikt så där blir det plast och eko- vindruvorna ligger alltid i en plastkartong så där finns inte heller något alternativ.

Det enda matsvinn vi haft under dessa veckor är en liten burk med bulgur som hade gömt sig längst in på en hylla. Den hade stått i 1,5 vecka så den vågade jag inte äta så den fick åka i komposten.

Transport: Förra helgen åkte vi runt med bilen en hel del. Vi åkte till min mans föräldrahem= 30 mil tur och retur. Fest i Kungsbacka= 6 mil tur och retur. Konfirmation i Vänersborg= 18 mil tur och retur. 54 mil allt som allt… Teoretiskt sett hade vi kunnat ta tåget till alla ställen men i praktiken hade vi inte orkat med alla resor då och vi hade aldrig hunnit med detta späckade schema. Men denna veckan har jag börjat åka kollektivt med lillasyster när vi varit på BVC vilket har fungerat jättebra.

Energi: Tvättmaskinen går fortfarande på högvarv. Det är minst en maskin per dag och vi snittar säkert 2 per dag. Men för att spara vatten så har jag börjat duscha mer sällan. Jag vill egentligen duscha minst en gång per dag. Men nu låter jag det gå 1,5 dag. Duschar jag på morgonen ena dagen så duschar jag på kvällen dagen efter. Det tänker jag sparar en hel del vatten samtidigt som jag håller mig någorlunda ren OCH så spar jag tid, nog så viktigt i dessa småbarnstider.

Avfall: Blöjor, blöjor, blöjor… 10 kg närmare bestämt första veckan och 6 kg andra veckan. Våra ”vanliga” huhållssopor tycker jag vi är jätteduktiga med! Vi sorterar ut så mycket de går till återvinning och det blir inte så mycket kvar så vi behöver inte gå ut med den soppåsen ofta alls. Det blir ungefär en påse på två veckor. OCH vi glömde att ställa fram vår soptunna för tömning förra gången och nu efter en månad är den nästan helt full. Innan jag påbörjade detta projekt blev den nästan full efter två veckor så det har blivit en stor förändring. Väldigt skönt! Nu kommer vi förhoppningsvis få det ännu lite bättre för nu har jag köpt tygblöjor! Jag har börjat med att köpa 4 stycken pocketblöjor för att testa på det och jag hittade dessa begagnade. Det kanske är bättre med vikblöjor till en liten bebis men jag har inte hittat några sådana begagnade än så jag kör på dessa tills vidare. Jag har dom bara på dagen och när vi är hemma. På natten och när vi åker iväg så kör jag med engångs. Sen har jag börjat med att ”potträna” lillasyster och det går så bra. Fantastiskt bra om jag får säga det själv! Jag har också tagit tag i potträning av lillebror och det går någorlunda framåt i sakta gemak och jag hoppas det kan minska på blöjberget.

 Världens sötaste lilla blöjrumpa!

Konsumtion: Det har varit en del shoppande under dessa två veckor men det har varit saker vi verkligen har behövt. Jag köpte en ny kortärmad blus på second hand för 40 kr som jag hade både på festen i Kungsbacka och på konfirmationen. Ett bra fynd med andra ord!

2 stycken kaffefilter i oblekt bomullstyg.

Utemöbler i trä. Vi har letat så länge efter begagnade möbler men inte hittat några så nu slog vi till på ett par svensktillverkade. De ligger fortfarande i sina kartonger så jag lägger upp en bild när de är ihopskruvade.

4 pocketblöjor plus 6 inlägg.

Gummistövlar till lillebror och sandaler till storasyster.

Nästa vecka kommer vi påbörja en byggperiod. Vi ska reparera vår stenmur, sätta upp staket och bygga veranda. Så vi har köpt in Gunnebostaket och järnstaket och mer inköp till dessa projekt kommer göras under nästa vecka.

Saker som lämnat hemmet: Jag har hoppat på en 30- dagars utmaning där man dag ett ska rensa ut en sak, dag två ska man rensa ut två saker och så vidare. När jag såg denna utmaning kände jag att det var precis en sådan utmaning jag behövde för att på allvar ta tag i rensning här hemma. En ljuslykta, ett par gummistövlar, ett hårband, 3 västar, 4 kortärmade tröjor är hittills utrensade. Ett par rullskidor är även sålda och tre krukor har fått lämna hemmet.

Målsättning till nästa vecka: Fortsätta med utrensningsutmaningen och testning av tygblöjor. Nästa vecka kommer min man vara bortrest en del i jobbet så familjen kommer, naturligtvis, ta en hel del tid!