Avfallsfri

Ett försök till att rädda världen

Veckans summering

Mat: Jag jobbar vidare med den vegetariska biten. Den här veckan så har jag testat på att byta ut mejeriprodukter till vegetabiliska med blandat resultat. Jag har provat Oatlys Havregurt och Havredryck med Chai samt iMat (matlagningsgrädde). Havredrycken fungerade fantastiskt bra att göra ugnspannkaka på och lillebror älskade den. Jag och storasyster hade desto svårare att uppskatta att dricka den. Havregurten hade jag också lite svårt för men när jag blandade den med den vanliga naturella yoghurten gick det bra. Bättre än inget tänkte jag! iMat fungerade toppen att ha i linssåsen och det smakade precis som vanligt så den kommer jag fortsätta att köpa. När vi har gjort smoothie har jag tagit mandelmjölk istället för youhurt/mjölk och oj vad gott det blev och barnen märkte ingen skillnad. Det fungerade även bra när vi gjorde chiapudding. Så mandelmjölken och iMat fortsätter vi. Jag har även testat Plantis soygurt med naturell samt blåbärssmak. Den med blåbär är som godis, nästan lite väl söt för min smak men när jag blandar den med den naturella blir det smaskens.

En svårighet med maten är att så fort det är min man som planerar eller handlar mat så blir det kött. Han åkte och handlade lite mjölk och smör idag och kom även hem med ett kilo köttbullar. Det är naturligtvis helt ok och bra att ha i frysen för barnen älskar det men det går inte riktigt i linje med min vegetariska linje. Jag håller på att läsa en bok ”Kan vi tackla det nya klimatet?” där 18 forskare och experter ger sin bild av det hela. Där beskriver Fredrik Hedenus, docent vid institutionen enegi och miljö vid Chalmers, att en lakto- vegetarisk kost kräver hälften så mycket jordbruksmark som en genomsnittskost idag. Det tycker jag var mycket viktig och intressant information!

Transport: Jag har, tadaaa, börjat gå med barnen till förskolan. Det har fungerat över förväntan så det kommer jag försöka fortsätta med.

Energi: Forsätter med att tina mat och släcka lampor och tvättmaskinen går allt för ofta så inget nytt på denna front vad jag kan komma på.

Avfall: 13,9 kg denna vecka. Det blev en påse blöjor och en påse hushållssopor som tömdes på måndagen och idag var en påse blöjor full igen. Jag kämpar på med tygblöjor och pottträning och det går bra så jag hoppas kunna se en minskning på blöjfronten inom kort.

Konsumtion: Inget nytt inköpt.

Saker som lämnat hemmet: Jag fortsätter utrensning med minimalistutmaningen. Idag var det 11 saker som fick åka ner i en av påsarna som ska vidare till stadsmissionen. Vad skönt det är att bli av med saker! Jag försöker tänka vilka saker jag inte skulle vilja ta med om vi skulle flytta och då blir det lite lättare att ta steget och göra sig av med en pryl. Om ni vill se alla bilder på det jag rensat ut hittar ni det på Instagram och Facebook, sök på ”Avfallsfri”.

Målsättning till nästa vecka: Skriva två blogginlägg utöver veckans summering.

 

1 Comment

  1. Dricker du kaffe? O har du i så fall testat ikaffe? Den är mumma att ha i kaffet o den skär sig inte så som havredryck kan göra. man kan även skaka drycken innan så blir den skummig o kaffet får en skumhinna likt cappuccino.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2019 Avfallsfri

Tema av Anders NorenUpp ↑